Újabb TransAsia repülőgép zuhant le

A mai repülőgép-szerencsétlenség fél éven belül a második eset a TransAsia Airlines-nál, amikor ATR-72-es típusú gépük zuhant le. Az ATR gépekkel számos súlyos probléma akadt már a közelmúltban.

Ahogyan azt reggel az MTI is megírta, a TransAsia légitársaság két turbóhajtóműves ATR-72-es típusú gépe a tajpeji Szungsan repülőtér közelében lelassulva, bal szárnyával szinte függőleges irányban egy többszintes híd korlátjának ütközött, majd a sekély vizű Kilung folyóba zuhant.

Galéria: Folyóba zuhant a TransAsia gépeFotó: Ashley Pon / Europress / Getty

A zuhanást sokkoló videón örökítette meg egy a hídon éppen áthaladó autó fedélzeti kamerája; a Guardian élőben frissülő híradásai egy taxiról is beszámolnak, amelyet a gép egyik szárnya eltalált. 

A BBC News idézte Chen Xinde, a TransAsia igazgatójának szavait, aki mély bocsánatkérését fejezte ki, és elmondta: a gépek ellenőrzése és a biztonsági rendszer rendkívül szigorú biztonsági előírásoknak felelnek meg, így a cég is mielőbb tudni szeretné, mi okozta a balesetet.

A Reuters kitér rá, hogy a ma lezuhant gépen legutóbb 2014. január 26-án hajtottak végre karbantartási munkálatokat. A pilóta eddig 4916, a másodpilóta pedig 6922 órányi repülést tudhatott maga mögött.

Az airsafe.com részletes listát közöl a ma szerencsétlenül járt gépével együtt 11 olyan balesetről, amelyben ATR 42-es és 72-es típusú repülőgépek voltak érintettek. A sorban utolsó előttiként egy szintén a TransAsia kötelékébe tartozó ATR 72-500-as szerepel, amely 2014. július 23-án 48 főnyi utas és személyzet halálát, és öt földön tartózkodó civil sérüléseit okozva zuhant le.

A TransAsia-járat célállomása a Tajvanhoz tartozó Kinmen volt, a gép fedélzetén televíziós jelentések szerint 53 utas és 5 fős személyzet tartózkodott. Az irányítótorony helyi idő szerint 10:55-kor veszítette el a kapcsolatot a pilótával. Cikkünk megjelenésének időpontjában a mentés még tart, de legalább 20 halálos áldozatról érkezett jelentés.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek