Határtalanul - Felsőrámóci Festőhetek Burgenlandban

Határtalanul – Felsőrámóci Festőhetek Burgenlandban

„Grenzenlos" – azaz „Határtalanul" címmel nyílt meg az eisenstadti (Kismarton) Burgenlandi Tartományi Galéria idei első időszaki kiállítása. Az ingyenesen látogatható tárlaton számos nyugat-európai és ázsiai művész mellett három magyar alkotó munkájával is találkozhat a közönség.

Fotó: Manfred Leirer / Kultur-Service Burgenland

Harro Pirch festőművész 1971 óta minden évben megszervezi a Rabnitztaler Malerwochen (Felsőrámóci Festőhetek) című rendezvényt a településen található egykori Esterházy erődben. Bár festőheteknek hívják, nincs műfaji megkötés. Számos képzőművészeti ág képviseltette magát az elmúlt negyvennégy évben, a festők mellett fotográfusok, szobrászok, keramikusok, zenészek és írók is. A sokféleség nemcsak a műfajokra, hanem a résztvevőkre is jellemző: az eddig megjelent több mint száz alkotó a világ minden tájáról érkezett. Az együttes alkotó munkával eltöltött hetek egy sajátos közösséget hoztak létre, amely nemcsak Burgenland tartomány, hanem immáron az egész régió kortárs képzőművészetének is megkerülhetetlen részévé vált. A Burgenlandban klasszikusnak számító művészek mellett (Rudolf Klaudus, Franz Erntl, Oscar Matulla, Franz Vass) a festőhetekről természetesen nem hiányozhatnak a magyar alkotók sem.

A jelenlegi kiállításon a 2014-es résztvevők mellett - Harro Pirch, Constanze Pirch, Daniel Bucur, Gustav Just, Manfred Leirer, Gerhard Altmann, Lee Myoung Bok (Dél-Korea), Anne Parmasto (Észtország), Bernd Romankiewitz (Németország), Valerie Vinogradov (Észtország), Mieke Verhaar (Hollandia) – a korábbi évekből három magyar alkotó, Babos Ágnes, Kovács Gábor és Kamper Lajos alkotásai képviselik Magyarországot.

A kiállítás március 8-ig látogatható.
A Landesgalerie Burgenland (Franz Schubert-Platz 6 A-7000 Eisenstadt, tel. +43-2682-719-5000, www.landesgalerie-burgenland.at) nyitvatartása:
kedd – szombat 9:00 – 17:00
vasárnap & ünnepnap 10:00 – 17:00
A belépés ingyenes!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek