Sztrájk a National Galleryben

Sztrájk a National Galleryben

Zárva tart a legjelentősebb brit képtár, az évi hatmillió látogatót fogadó londoni National Gallery több terme, mert sztrájkba lépett az alkalmazottak csaknem fele a múzeumi szolgáltatások tervezett kiszervezése ellen.

Az alkalmazottak negyven tagú csoportja a privatizációt ellenző jelszavakat skandálva és "A National Gallery nem eladó!" transzparenssel a Trafalgar téren tüntetett délelőtt a privatizáció ellen, melynek keretében a hatszáz munkahelyből négyszázat akarnak kiszervezni magáncégekhez. A szombatig tartó munkabeszüntetésben az ingyenesen látogatható intézmény kétszázötven dolgozója vesz részt összesen. A helyi szakszerveti vezető véleménye szerint a privatizáció nem jár együtt a szolgáltatások javulásával a látogatók számára, sőt, éppen ellenkezőleg. Paul Bemrose azzal vádolta a vezetőséget, hogy sztrájktörésre készülnek, hiszen megtiltották a dolgozóknak, hogy nyilatkozzanak a sajtónak.

National Gallery, London Fotó: Maurice / flickrForrás: Travelo

 Egy látogató azt nyilatkozta, hogy bár sajnálatosnak tartja, hogy zárva lesznek egyes kiállítótermek, a sztrájkjogot minden körülmények között tiszteletben kell tartani és támogatni kell a dolgozók harcát. A National Gallery vezetősége szerint a szolgáltatások kiszervezése elkerülhetetlen a csökkenő állami támogatások pótlásához, a növekvő költségek fedezéséhez és ahhoz, hogy a képtár alkalmazottai is megkaphassák az országos átlagnál magasabb, Londonban ajánlott minimálbért.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek