Musée d'Orsay a bécsi Albertinában

Musée d'Orsay a bécsi Albertinában

Először adott kölcsön rajzokat Franciaországon kívüli múzeumnak a Musée d'Orsay. A ma megnyíló Álmok archívuma című kiállítás keretében Degas, Cézanne és Seurat művei is láthatók a bécsi Albertinában.

Galéria: A Musée d'Orsay kincsei a bécsi AlbertinábanFotó: Albertina

A stílusirányzatok egymásmellettisége és az évszázad szétziláltsága a két vezérfonala a bécsi Albertina Degas, Cézanne, Seurat. Das Archiv der Träume aus dem Musée d'Orsay című, 130 műalkotást bemutató kiállításának.

A 19. századi mesterműveket és kevésbé ismert alkotásokat egyaránt felvonultató tárlaton jól megfér egymás mellett az impresszionizmus és a szimbolizmus, a realizmus és a historizmus, a neoimpresszionizmus és a szecesszió. Edgar Degas, Georges Seurat és Odilion Redon finom pasztelljei, Paul Cézanne akvarelljei és az akkoriban jól ismert szalonfestők a francia rajzművészet széles palettájából adnak ízelítőt a látogatóknak.

A politikai realizmust az irányzat legnagyobbjai képviselik: Honoré Daumier már-már karikatúraszerűre torzítja a bírósági tárgyalótermekben kicsúcsosodó társadalmi konfliktusokat, Gustave Courbet és Ernest Meissonier pedig vázlatfüzetük lapjain dokumentálják a barikádokon folyó harcokat és nagy politikai fordulópontokat.

Éles kontrasztot alkotnak ezekkel a társadalmi problémák és konfliktusok motiválta alkotásokkal Paul Cézanne napsütötte dél-franciaországi tájképei vagy Eugéne Boudin piaci jelenetei. Odilon Redon ezzel szemben a szénrajz hagyományát éleszti újjá, Felcien Rops és Gustav Moreau pedig az emberi lélek legsötétebb bugyraiba engednek bepillantást.

Galáriánkra kattintva ízelítőt láthatnak a kiállítás anyagából.

Degas, Cézanne, Seurat. Das Archiv der Träume aus dem Musée d'Orsay

1010 Bécs, Albertinaplatz 1., www.albertina.at


A kiállítás 2015. május 3-ig látható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek