Kilenc halott egy líbiai luxushotelben

Kilenc halott egy líbiai luxushotelben

Legalább kilenc ember - köztük öt külföldi állampolgár- meghalt Tripoliban egy luxusszálló elleni keddi támadásban - adta hírül az MTI.

A biztonsági erők szóvivője elmondta, hogy a hotel elleni támadásban egy amerikai, egy francia és egy dél-koreai férfi, valamint két Fülöp-szigeteki nő halt meg. Életét vesztette továbbá egy biztonsági őr és két fegyveres is, egy hatodik külföldit pedig elraboltak a támadók, az ő állampolgársága azonban egyelőre még ismeretlen. A szóvivő szerint a szállodában már nincs több túsz.

 

Forrás: Fotó: Anadolu Agency / Europress / Getty

Az események rekonstruálását nehezíti, hogy sok az ellentmondásos információ. Egyelőre nem tisztázott, hogy pontosan ki követte el a támadást, bár biztonsági források szerint a támadásért az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egyik ága vállalta a felelősséget. Az sem tisztázott, hogy pontosan hány áldozata volt a támadásnak, mert korábban azt közölték, hogy a szálloda elleni ostrom kezdetén három biztonsági őr halt meg, majd két másik ember is életét vesztette a támadók lövéseitől. Más források viszont azt is cáfolták, hogy külföldiek haltak volna meg.

A biztonsági erők a támadást követően gyűrűbe fogták a szállodát, és harcba szálltak a támadókkal, végül bekerítették a fegyvereseket a hotel huszonnegyedik emeletén, akik azonnal felrobbantották a testükre erősített pokolgépeket. A szállodában ezt az emeletet általában a katari diplomáciai képviselet számára tartották fenn, de a támadás idején sem katari tisztviselők, sem a képviselet diplomatái nem tartózkodtak ott - állították biztonságiak. Egy másik forrás szerint azonban Líbia önhatalmúlag kikiáltott kormányának feje, Omar al-Haszi valójában a szállodában volt, de őt sikerült épségben kimenekíteni.

A szálloda egyik alkalmazottja is másként mesélte el a történteket. Ő azt mondta, hogy a hotel bejáratánál a biztonsági őrök megpróbáltak feltartóztatni öt, golyóálló mellényt viselő álarcos fegyverest, de azok behatoltak az épületbe, és az előcsarnokban vaktában lövöldözni kezdtek a szálloda személyzetére. A személyzet és a vendégek az épület hátsó bejáratán menekültek ki a parkolóba, de amikor végre kijutottak, egy gépkocsiba rejtett pokolgép robbant fel mindössze száz méterre tőlük. A detonációban legalább öt parkoló gépkocsi kiégett, és károk keletkeztek a szálloda homlokzati ablakaiban is.

A szállodában általában olasz, brit és török állampolgárok szállnak meg, de a hotel a támadás idején majdnem üres volt. Itt üléseznek egyébként a líbiai válság rendezésével foglalkozó ENSZ-misszió tagjai is, de ők e támadáskor a genfi béketárgyalásokon voltak. 2013 októberében ugyanebből a szállodából rabolták el Ali Zeidan akkori miniszterelnököt is.

 

Fotó: Anadolu Agency / Europress / Getty

Moamer Kadhafi 2011-es bukása és halála után Líbiában a politikai átmenet összeomlott, az országban azóta káosz uralkodik, két kormánya és két parlamentje van, egyes térségek uralmáért pedig egymással versengő fegyveres milíciák harcolnak, ezért a Konzuli Szolgálat honlapján Líbia az utazásra nem javasolt térségek listáján szerepel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek