Nincs veszélyben a Nagy-korallzátony

Nincs veszélyben a Nagy-korallzátony

 

Egyelőre nem kerül fel a világ veszélyeztetett természeti örökségeinek listájára a Nagy-korallzátony – határozott szerdán az UNESCO világörökségi bizottsága bonni ülésén. A testület ugyanakkor felszólította az ausztrál kormányt, hogy 2016 decemberéig készítse el jelentését, amelyben a világ legnagyobb korallzátonyának megmentésére tett lépéseket kell igazolnia. A Nagy-korallzátony az elmúlt harminc évben elveszítette koralltakarója mintegy felét, írja az MTI.

Fotó: Fairfax Media / Europress / Getty

"Erőteljes elhatározásra jutottunk, méghozzá egyhangúlag" – közölte Maria Böhmer német államminiszter, a bizottság vezetője. Elmondása szerint Ausztrália a korábbi kritikára meggyőzően reagált, most tulajdonképpen a védelmi tervét kell átültetnie a valóságba.

Greg Hunt ausztrál környezetvédelmi miniszter szerint "Ausztrália az UNESCO legutóbbi figyelmeztetése után 18 hónap alatt érte el, ami normális esetben egy évtizedig tartana. A víz minősége már most javult". A miniszter ugyanakkor elismerte, hogy van még tennivaló. Hunt kiemelte, hogy Németország vezető szerepet játszik a korallzátony erőteljesebb védelmére tett nemzetközi intézkedésekben.

A Nagy-korallzátony létét a tengerek felmelegedése, az ausztrál folyók és a part menti szénipar okozta szennyezettség fenyegeti elsősorban. Az ausztrál kormány ráadásul a jövőben a szénipar további fejlesztését tervezi, amihez újabb kikötőkre van szüksége.

A Nagy-korallzátonynak nemcsak ökológiai szempontból nagy a jelentősége: mint az egyik legnagyobb turistalátványosság, Ausztrália számára kiemelten fontos gazdasági tényező is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek