A strandolók növekvő száma lehet a gyakori cápatámadások oka

A strandolók növekvő száma lehet a gyakori cápatámadások oka

Nem csupán a cápapopuláció növekedése, hanem a strandolók számának folyamatos emelkedése is állhat amerikai tudósok szerint az elmúlt időszakban gyakoribbá váló cápatámadások mögött - írja az MTI.

Múlt vasárnap két tizenéves, egy 14 éves lány és egy 16 éves fiú szenvedett súlyos sérülésekkel járó cápatámadást az észak-karolinai Oak Island üdülőhelynél. A Floridai Természettudományi Múzeumnak a témában közzétett jelentése szerint az efféle támadásos esetek száma minden évtizedben folyamatosan növekedett az 1970-es évek óta.

George Burgess, a jelentés írója elmondta: a mostani évtized majdnem bizonyosan rekordot hozhat a cápatámadások számában. Ennek oka véleménye szerint nem csupán a cápapopulációk növekedésének köszönhető. Az amerikaiak összesen 2 milliárd alkalommal látogattak meg a strandokat 2001-ben, ez a szám 2010-re már 2,2 milliárdra nőtt a becslések szerint. Szakértők úgy vélik, a strandra látogatók száma a gazdasági növekedés miatt jelenleg is emelkedőben van.

Eközben több cápafaj, köztük a homokpadi cápa, a feketevégű és a fehér cápa populációi is növekedtek az elmúlt időszakban, részben a különböző természetvédelmi erőfeszítéseknek köszönhetően.

A fehér cápa populációinak fellendüléséhez az Egyesült Államokban nemcsak vadászatának 1997-es betiltása járult hozzá, hanem az is, hogy 1972-ben törvényben szabályozták a faj kedvelt zsákmányának számító fókák védelmét. Massachusetts államban az elmúlt években többen aggodalmuknak adtak hangot, mert szerintük a növekvő számú fóka egyre több, rájuk vadászó cápát csalogat az emberek által is kedvelt partszakaszokra.

A most közzétett jelentés szerint 2014-ben 72 cápatámadást regisztráltak világszerte, ezekből három volt halálos. Az elmúlt időszak leghalálosabb éve 2011 volt, akkor 79 cápatámadásban 13-an haltak meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek