Háromnapos ünnepséggel nyit Európa idei kulturális fővárosa

Háromnapos ünnepséggel nyit Európa idei kulturális fővárosa

Háromnapos nagyszabású ünnepséggel indítja programját január közepén a nyugat-csehországi Pilsen, amely a belgiumi Mons városával együtt az Európa Kulturális Fővárosa címet viseli 2015-ben - írja az MTI.

Pilsen városa Fotó: Andrew Crump / FlickrForrás: Travelo

 A programsorozat keretében a cseh városban az év végéig több mint hatszáz rendezvényre kerül sor. "A háromnapos program január 16-án, pénteken délután kezdődik. Szombaton lesz az ünnepélyes megnyitó, vasárnap pedig folytatódnak a nyitóprogramok" - nyilatkozta a rendezőbizottság szóvivője a prágai sajtótájékoztatón. Az ünnepi hétvégére több tízezer látogatót várnak a városba.

A nyitóünnepség főszervezője Petr Forman, Milos Forman Oscar-díjas filmrendező fia. A nyitóprogramban mintegy százötven hazai és külföldi művész lép fel, és még a helyi katedrális új harangjai is megszólalnak ez alkalomból. A városközpontban pedig különleges fényjátékokat is rendeznek majd.

Azok, akik nem jutnak be a történelmi főtérre, az egyes rendezvényeket, köztük David Dimitri svájci kötéltáncos produkcióját, vagy a legendás a Lynyrd Skynyrd amerikai southern rock együttes koncertjét a város különböző pontjain elhelyezett óriásképernyőkön is megtekinthetik.

Köztársaság tér Fotó: Narnia68 / FlickrForrás: Travelo

 

A "Pilsen - Európa Kulturális Fővárosa" a rendszerváltás utáni Csehország legnagyobb kulturális programsorozata. Az ünnepélyes megnyitón Bohuslav Sobotka miniszterelnök, valamint a cseh politikai és társadalmi élet számos ismert személyisége is részt vesz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek