Kevesebb a külföldi, több a belföldi vendég

A belföldi vendégforgalom minden idegenforgalmi mutató esetében kiemelkedő, a háztartások költésének növekedése kedvezően hatott az ágazat egészére az MTI-nek nyilatkozó elemző szerint. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) véleménye szerint a turizmus idei adatai új rekordokat állítanak fel.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett adatai szerint a szálláshelyek vendégforgalma 2,6 százalékkal nőtt júliusban és 5,6 százalékkal az év első hét hónapjában a múlt év azonos időszakához viszonyítva. A külföldi vendégéjszakák száma 0,7 százalékkal csökkent, a belföldi vendégéjszakáké 5,5 százalékkal nőtt júliusban az egy évvel korábbihoz képest.

Balatoni András, az ING vezető elemzője az adatokról az MTI-nek elmondta: a friss idegenforgalmi adatokból, a belföldi forgalom emelkedéséből is látszik, hogy nőtt a háztartások vásárlóereje. A belföldi vendégéjszakák és a bruttó árbevételek egyaránt szép növekedést mutatnak - tette hozzá. Rámutatott, hogy a bértömeg 8 százalékos növekedésének, az alacsony inflációnak, valamint a lakosság növekvő optimizmusának jelentős hatása van a belföldi turizmusra.

Az NGM közleménye kiemeli: túl az év felén rekordadatokat mutat a turizmus, a kereskedelmi szálláshelyek az első 7 hónapban összesen 5,25 millió vendéget fogadtak, akik 13,4 millió vendégéjszakát eltöltve bruttó 101 milliárd forint szállásdíjat fizettek ki.

A belföldi forgalom komoly növekedést produkál minden mutatónál, a vendégek száma (670 ezer) 6,1 százalékkal nőtt, míg a tőlük származó bruttó szállásdíj bevétel (10,2 milliárd forint) több mint 10 százalékkal. A tárca szerint jól látható, hogy a magyar családok többet tudtak pihenésre fordítani júliusban, mint egy évvel ezelőtt, és összesen 2 millió vendégéjszakát töltöttek el a szálláshelyeken. A külföldi vendégéjszakák száma viszont ha csekély mértékben is, de csökkent júliusban, 0,7 százalékkal, ugyanakkor 8,6 százalékkal többet költöttek szálláshelyeinken, 12,4 milliárd forintot.

Az NGM összegzése szerint továbbra is kitart az a tendencia, hogy a magas bázisnak számító 2013-as év adatait hónapról hónapra múlják felül az idei számok. Az egyik legfontosabb piaci teljesítményt kifejező mutató, a szállodai RevPAR (az egy kiadható szobára jutó bruttó szobaárbevétel) 2014 első hét hónapjában is tartja közel kétszámjegyű, 9,8 százalékos növekedését.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek