Bálnarezervátumot létesít Új-Zéland

  Védelmet kap a világ leggazdagabb élővilágú óceáni területe Új-Zéland partjainál - jelentette be az ország környezetvédelmi minisztere.

  Nick Smith közölte, hogy Új-Zéland természetvédelmi körzetté nyilvánítja a Kaikoura-félsziget közelében található tengeri területeket. A Déli-sziget északkeleti partjainál ezentúl tilos lesz a tengeri bányászat minden formája, szigorítják a halászatot, de korlátozzák az állatokat megzavaró és ezért a turizmus érdekeit is sértő szeizmikus méréseket is.

  A térség élővilágának gazdagságát a parthoz közeli, 500 méteres mélységet is elérő tengeri árkoknak köszönheti, amelyek számos állatfajnak szolgálnak élőhelyül.

  Az újonnan védelem alá helyezett terület egy részén alakítják ki a közel 4700 négyzetkilométeres kaikourai bálnarezervátumot. A hajóról, repülőről és helikopterről történő bálnafigyelés a helyi turizmus legfontosabb bevétele.

  A tengerparti Kaikoura város keleti részén emellett létrehoznak egy fókarezervátumot is. A miniszter szerint a döntésre azért volt szükség, hogy visszaszorítsák az emlősöket zavaró emberi tevékenységet a környéken. Az Ohau Point-i medvefóka-kolónia biztonságos távolságból való megfigyelését továbbra is engedik a turistáknak.

  "A helyi vízesés alatt játszó fókakölykök látványa látogatók tízezreinek okoz örömet és a mostani rendelkezés segíteni fog, hogy ez így maradjon a jövőben is" - mondta el Smith.

  A miniszter egyúttal egy másik tengeri rezervátum létrehozását is bejelentette: a több mint 10 ezer hektáros hikurangi természetvédelmi terület az Északi-sziget keleti partjainál 23,4 kilométer hosszan nyúlik az óceánba.

  A hikurangi az ötödik, idén kialakított tengeri természetvédelmi terület Új-Zélandon.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!