Félszáz halott a kenyai tengerparton

Fegyveresek támadtak meg vasárnap este egy kelet-kenyai tengerparti várost, felgyújtottak legalább négy szállodát és egy üzemanyagtöltő-állomást - közölte a kenyai vöröskereszt és a rendőrség.

Egy körzeti rendőrparancsnok szerint a támadók, akik mintegy 50-en lehettek, három teherautóval érkeztek Mpeketoni településre, lerohanták a helyi rendőrőrsöt, majd lövöldözni kezdtek - írja az MTI.

A városi halottasházba eddig 26 holttestet szállítottak be, de elképzelhető, hogy vannak további halálos áldozatok. A támadók az al-Kaida terrorszervezethez köthető al-Shabaab iszlamista fegyveres szervezet zászlaját lengették - tette hozzá a körzeti rendőrparancsnok.

A BBC az eset kapcsán 48 halálos áldozatról ír, és arról, hogy a terroristák egy elrabolt kisbuszba ülve kezdtek a merényletsorozatba. Ennek egyik állomása egy rendőrkapitányság volt, amelyre a beszámolók szerint először bombákat dobtak, majd bementek és elrabolták a fegyvereket.

Mpeketoni száz kilométerre van a szomáliai határtól, és viszonylag kevés külföldi látogatja, inkább kenyaiak. Viszont tőle 30 kilométerre van Lamu város, amely rajta van az UNESCO világörökségi listáján, és sok külföldi fordul meg benne.

Kenya 2011 végén küldött katonákat Szomáliába, miután iszlamista fegyveresek több támadást hajtottak végre az ország területén. A fegyveres és pokolgépes támadások sorozata miatt - amelyekért a hatóságok az al-Shabaabot tették felelőssé - megcsappant a turizmus Kenyában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek