Többet mutatnak meg a Tiltott Városból

Immár több mint 1,8 millió műtárgyat őriz a pekingi Palotamúzeum, közismertebb nevén a Tiltott Város - számolt be a gyűjtemény aktuális helyzetéről a múzeum kurátora a kínai fővárosban.

San Csi-hsziang elmondta, hogy nagyjából 1 millió 680 ezer műtárgy tartozik a kiemelten értékes kategóriába, ami azt jelenti, hogy az ország múzeumaiban őrzött, ilyen kategóriájú műkincsek 42 százaléka van a pekingi Palotamúzeumban. Megjegyezte ugyanakkor, hogy nagy számban vannak olyanok, amelyek sérültek, szakszerű restaurálásra és állagmegőrzésre van szükségük.

A hatszáz éves Tiltott Város évente körülbelül 10 ezer műtárgy bemutatására képes, így könnyen kiszámítható, hogy a teljes "készlet" bemutatása több mint 100 évbe telne - jegyezte meg a kurátor. Hozzátette, a Palotamúzeum már az idén igyekszik nagyobb területet megnyitni a nagyközönség számára, így az év végére a jelenlegi 52 százalék helyett 65 százalék lesz bejárható. A közeli jövőben a Tiltott Város 76 százalékát szeretnék látogathatóvá tenni, írja az MTI.

A múzeum kurátora korábban nagyratörő tervekről számolt be, amelyek arról szóltak, hogy új megjelenéssel, az állandó kiállítások újragondolásával, a különleges bronz, jáde, lakk és a császári hagyatékból gondosan összeválogatott kiállítási tárgyakkal a világ múzeumainak élvonalába igyekeznek. Mint mondta, távlati céljuk, hogy a Palotamúzeumot egy sorban emlegessék majd a világ legnagyobbjaival, a párizsi Louvre-ral, a New York-i Metropolitannel, a szentpétervári Ermitázzsal és a londoni British Museummal.

A Ming- és Csing-dinasztiák összesen 24 kínai császárának csaknem fél évezreden át lakhelyéül szolgáló épületegyüttest az UNESCO 1987-ben vette fel a világörökségek listájára. A kínai hatalom 1420 és 1911 közötti központját évente 15 millió látogató keresi fel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek