1500 évig várt a felújításra Augustus síremléke

Nagyszabású eseménysorozattal emlékezik meg Róma a 14-ben elhunyt Augustus császárról: restaurálják a mauzóleumát, és feléled Augustus egykori fóruma is.

Gaius Iulius Caesar Octavianus Augustus (Kr. e. 63- Kr. u. 14) éve az idei Rómában: februárban ért véget az olasz köztársasági elnöki palota kiállítótermeiben rendezett Augustus-kiállítás, amelyre 160 ezren voltak kíváncsiak. Április 21-től - Róma alapításának 2767. évfordulójától - október 21-ig minden este multimédiás régészeti előadás kelti életre a Forum Romanummal szomszédos Augustus-fórum romjait.

A Rómában született és a Nápolyhoz közeli Nolában 14. augusztus 19-én elhunyt római császár halálának 2000. évfordulójára helyreállítják az Augustus temetkezési helyeként ismert mauzóleumot is. A restaurálásra Róma kétmillió eurót szán, írja az MTI.

A 28-ban a Tiberis római folyó partján emelt síremlék több mint ezerötszáz éve vár a karbantartásra. A római birodalom összeomlása után a Rómát megszálló barbár csapatok kifosztották, majd az évszázadok során legelőként, öregek otthonaként és koncertteremként is működött. 1936-ban lezárták és azóta a mai Róma központjában elhagyatottan áll a Richard Meier amerikai építész által 2006-ban restaurált Ara Pacis augustusi békeoltár mellett.

Augustus kör alakú, többemeletes, tetején szobrokkal díszített mauzóleuma úgy nézett ki, mint Hadrianus császárnak (76-138) a manapság Angyalvárként ismert síremléke. Ezt Hadrianus Augustus mauzóleumával majdnem szemben emeltette a Tiberis túlsó partján.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek