Szombaton is nyitva tarthatnak a tel-avivi üzletek

  A tel-avivi városi önkormányzat az eddigi rendelkezéseket módosítva engedélyezte, hogy ezentúl szombaton és a zsidó ünnepeken is nyitva lehetnek a város főútjainak boltjai és kioszkjai. A döntést azonban még a belügyminiszternek is jóvá kell hagynia.

   A városi önkormányzat hétfői ülésén elhatározták, hogy számos piac és kisbolt hivatalosan is nyitva tarthat a zsidó vallás pihenést előíró szombati tilalma ellenére, ráadásul nem csak szombaton, hanem a vallási ünnepeken is - írja az MTI a közszolgálati rádió közleménye alapján.

  Piac Tel-Aviv-ban, immár szombaton isFotó: David Silverman / Europress / Getty

   A helyi döntést jóvá kell még hagynia a belügyminiszternek, mivel az izraeli törvények szerint pénteken napnyugtától szombaton naplementéig tilos nyitva tartani az üzleteket. Az új városi határozat szerint öt évre szóló különleges engedélyeket kapnak a tiltott időben is nyitva tartó üzletek.

  A hivatalos szabályozást megszegve eddig is számos bolt és „nem kóser" vendéglő működött szombaton és az ünnepnapokon, de tőlük rendszeresen viszonylag csekély összegű bírságokat szedtek a szabálysértés miatt.

  „Ahogy más ügyekben, Tel-Avivnak ebben is úttörőnek kell lennie" - mondta Ron Huldai polgármester. „Nem szabad azonban vallásháborúvá tennünk ezt a kérdést. Zsidók vagyunk és a júdaizmusnak mindig is több arca volt. Büszke zsidó vagyok, aki a szombati pihenőnapot másként tölti, mint más zsidók" - tette hozzá.

  Az izraeli legfelsőbb bíróság júliusban a szombati zárva tartásról szóló törvény betartására szólította fel a tel-avivi hatóságokat, mert a bírák szerint a törvényszegőkre kiszabott szimbolikus bírságok elégtelenek voltak a szabályok követésének kikényszerítésére.

  Két hónappal ezelőtt kollégánk is járt Izraelben. Írt arról, hogy miért nem kapni a hotelekben szombaton presszókávét, hogy a szent Sír Bazilika ablakához támasztott létrát miért nem meri senki sem arrébb vinni 1850. óta, és, hogy milyen érzés lebegni a Holt-tenger elképesztően sós vizében.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!