Ingyenes sporttudományi konferencia a fehérvárcsurgói kastélyban

Ingyenes sporttudományi konferencia a fehérvárcsurgói kastélyban

A Károlyi József Alapítvány március 21-22-én „Sport, politika és történelem" címmel rendez konferenciát a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban. A szakmai értekezleten az előadók arra a kérdésre keresik a választ, hogy a néha politikai célokra használt sport lehet-e a béke és az integráció eszköze Európában? A rendezvényt a Budapesti Francia Intézettel közösen, a Goethe Institut és a British Council támogatásával, Thorbjørn Jagland, az Európa Tanács főtitkára védnöksége alatt tartják.

Az esemény színhelye a felújított fehérvárcsurgói Károlyi-kastély, amelynek klasszicista épületét gróf Károlyi György építtette 1844-1853 között. A kastélyban működő kulturális találkozóközpont az Európai Kulturális Találkozóközpontok Hálózatának tagja. Több gyűjtemény is otthonra lelt itt, könyvtár és európai dokumentációs centrum is működik falai között. Kulturális programjaik között gyertyafényes hangversenyek, kiállítások, szemináriumok, gyermekprogramok is szerepelnek.

A konferencia elsődleges célja a sport társadalmi és politikai szerepének bemutatása a nemzetközi kapcsolatok és konfliktusok tükrében, külön vizsgálva a média szerepét. A neves előadók elemzik, hogy miként lesz egy-egy sportolóból sztár, azaz eladható kereskedelmi médiatermék, mennyire telepszik rá, mennyire befolyásolja a politika a felkészülést, a versenyeket, milyen meghatározó erővel bír a politikai elit részéről érkező elvárás a sikeres szereplés tekintetében, különös tekintettel a labdarúgásra és az olimpiai játékokra.

Ismert tény, hogy főként a labdajátékok, a nemzeti azonosulás eszközei. Ezek a folyamatok veszélyeket is hordoznak magukban. Az Európa Tanács és az ENSZ és az olyan nagy nemzetközi sportszervezetek, mint a NOB, a FIFA vagy az UEFA nagy energiát fordít arra, ezeket a veszélyeket csökkentse – a lehetőségekről, módszerekről is szót ejtenek az előadók.

A magyar és angol munkanyelven hallgatható, szimultán tolmácsolással ellátott konferencia ingyenesen látogatható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek