Még mindig Párizs a világ legnépszerűbb célpontja

Még mindig Párizs a világ legnépszerűbb célpontja

Továbbra is Párizs a világ elsőszámú turisztikai célpontja: a fények városát tavaly 32,3 millióan keresték fel - közölte a francia fővárost és környékét magába foglaló Ile-de-France régió turisztikai hivatala. A nehéz gazdasági helyzet ellenére 2013 az egyik legjobb évet jelentette a turisták szempontjából - olvasható a közleményben.

Külföldről mintegy 15,5 millióan érkeztek tavaly Párizsba, ami 8,2 százalékos növekedést jelent 2012-höz képest. Az adat azért is kivételes, mert tíz éve nem érkezett ennyi külföldi turista a francia fővárosba. Az élen a szomszédos britek járnak, közülük tavaly 2,1 millióan vették igénybe a párizsi szállásokat. Az ázsiai utazók közül tavaly először a kínaiak kerültek az élre 881 ezer turistával, ami egy év alatt 52,6 százalékos növekedést jelent, s így a japánok a második helyre szorultak.

A város jelképe, az Eiffel-toronyFotó: Ulrich Baumgarten / Europress / Getty

 A nemzetek sorában a toplistán a Párizsba látogatók közül a britek után az amerikaik, a németek és az olaszok következnek, a kínaiak az összesítésben az ötödik helyen állnak. A Közel-Keletről érkezett utazók száma is jelentősen, 20,7 százalékkal nőtt tavaly az az előző évhez képest. Ezzel szemben a belföldi turizmus visszaesését "nagyon jelentősen megérezte" Párizs. Vidékről 7,5 százalékkal kevesebb francia látogatott tavaly a fővárosba, mint 2012-ben. A párizsi turisztikai szakértők 69 százaléka egyébként 2014-ben a középtávú javulás beindulását várja a tanulmány szerint.

Párizs vonzerejét mindenekelőtt a kulturális öröksége biztosítja: a Louvre múzeuma és az Eiffel-torony mellett a francia fővárosban 1803 turisztikai látványosság található, ezek között 173 múzeum és 470 közpark, híd, Szajna-parti és egyéb köztéri pihenőhely.

Ezek is érdekelhetnek