Keleti nyitás politikája a turizmusban is

Keleti nyitás politikája a turizmusban is

Amellett, hogy csütörtökön megnéztük az idei Utazás kiállítás nagyközönségnek szóló standjait, a szakmai programokon is részt vettünk. A Turizmus Fórumon elsőként Dr. Somogyi Zoltán előadását hallgattuk meg a világ turizmusának tavalyi eredményeiről és idei várakozásokról. Doktor Somogyi az ENSZ turisztikával foglalkozó szervezete, az UNWTO főtitkár-helyettese.

Kína a legnagyobb küldőpiacok egyike - abban bíznak, hogy Magyarországot is tömegesen fedezik fel maguknakBloomberg / Europress / Getty

 A szakértő elmondta, a nemzetközi turistaérkezések számában az előző évhes képest öt százalékos növekedést regisztráltak, 2013-ban a világon egymilliárd 87 millió turista fordult meg. Ennek fele Európába, 23 százaléka Ázsiába, 16 százaléka Amerikába, 5 százaléka Afrikába, 5 százaléka pedig a Közel-Keletre érkezett. A legnagyobb küldőországok Kína, Oroszország és Brazília voltak. Az idei évre a beutazás 4-4,5 százalékos növekedésére számítanak.

Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkár-helyettese a magyarországi turizmus helyzetét mutatta be. Előadásában kiemelte, 2013-ban jelentősen erősödött a belföldi és a külföldi turizmus is. A magyar turizmus új irányát a keleti nyitásban jelölte meg, az orosz és a kínai piacban nagy perspektívát látnak. Az eddig is jelentős egészség-, kulturális- és konferenciaturizmus mellett fontosnak tartja a vallási- és a gasztronómiai turisták jelenlétét. Előbbi azért fontos, mert egy új réteggel, a zarándokutakat járókkal ismerteti meg Magyarországot, utóbbi pedig mert egyre több helyen – már vidéken is! – egyre jobb minőségű ételekkel és italokkal találkozhatnak a hozzánk érkezők.

Hazai zarándokutakról a Travelo hasábjain is beszámoltunk már korábban, írtunk buddhista vallási célpontokról, misztikus helyekről és az El Camino által inspirált magyar zarándokútról is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek