Az ősbritekről nyílik kiállítás Londonban

Átfogó őstörténeti kiállítás nyílik Londonban a Brit-szigetek első lakóinak életéről.

Az emberi történelem egymillió éve Britanniában címmel rendezett kiállítás több mint 200 szerszám, kövület, koponya és modell segítségével mutatja be a Brit-szigetek ős- és közép-kőkori lakóit és élőhelyüket- írja az MTI.

A múzeum szóvivője szerint a csütörtökön nyíló tárlat "időutazás, amely majdnem egymillió évvel korábbra repíti vissza a látogatót".

 

800 ezer éves lábnyom

 

Kelet-Angliában fedezték fel az eddig ismert legrégibb, Afrikán kívüli emberi lábnyomot, amelynek korát 800 ezer évesre teszik - olvasható egy múlt héten közzétett tanulmányban. E szerint a Brit-szigeteket az addig véltnél 400 ezer évvel korábban, már 900 ezer évvel ezelőtt benépesítették az emberelődök.

A Természettudományi Múzeum csaknem egy tucat kiállítótermét elfoglaló tárlat központi darabja a korabeli ember két, életnagyságban rekonstruált figurája. Az egyik a neandervölgyieket, az ember mintegy 28 ezer éve kihalt rokonát, a másik a mai embert, azaz a Homo sapienst ábrázolja.

 

Mamutok is éltek London területén

A kiállításon 700 ezer évvel ezelőtti kő vadászeszközök is megtekinthetők. Az angliai Gough-barlangból előkerült csontvázak a 14 700 évvel ezelőtti kannibalizmust bizonyítják a régészek szerint. Fontos leletek azok az ugyancsak itt felfedezett koponyatöredékek, amelyeket ivókupaként használt az őskőkori ember.

A Brit-szigeteken az őskor idején hatalmas állatok is éltek: vízilovak úsztak a Temzében, mamutok és rinocéroszok taposták a mai London egykori földjét - magyarázta a múzeum szóvivője.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek