Nemzeti emlékhely lehet az egri vár

Ha elfogadja az Országgyűlés a javaslatot, az egri vár lehet a tizenharmadik nemzeti emlékhely az országban.

Az egri vár nemzeti emlékhellyé történő minősítését kezdeményezi Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő és Habis László egri polgármester. Ezt a vár turisztikai attrakcióinak fejlesztését célzó, közel 1,8 milliárd forintos projekt szerdai sajtótájékoztatóján jelentették be - írja az MTI.

 

A Gergely-bástya és a Hippolyt-kapuFotó: Wikipedia

Nyitrai Zsolt elmondta: az erről szóló törvény módosítása már a következő Országgyűlés feladata lesz. Ismertetése szerint jelenleg tizenkét nemzeti emlékhely van az országban, köztük a Budai Várnegyed, a Hősök tere vagy az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. Ha az Országgyűlés megszavazza, a jelenleg történelmi emlékhely státusszal bíró egri vár lehet a tizenharmadik nemzeti emlékhely.

Habis László közölte, az egri várban működik a leglátogatottabb vidéki múzeum. A most indult projekt célja a látogatottság növelése. Ennek első, várhatóan ősszel záruló ütemében egyebek mellett megújul és látogathatóvá válik az egykor Kálvária domb, azaz a jelenlegi Szép-bástya, a Törökkert, kiépül a kis Dobó tértől az északi kapuig tartó közel 400 méter hosszú várfalsétány, és rekonstruálják a fegyvertár épületét is.

Mi számít nemzeti emlékhelynek?
A kulturális örökség védelméről szóló vonatkozó törvény meghatározása szerint nemzeti emlékhely a nemzet történelmében meghatározó jelentőséggel bíró helyszín, amely a magyar, illetve a magyar és az ország területén élő nemzetiségek összetartozását erősítő és identitásképző jellegénél fogva a nemzet önképében kiemelkedő fontossággal bír, továbbá amely országos jelentőségű állami megemlékezés színhelye lehet, és amelyet az Országgyűlés törvénnyel nemzeti emlékhellyé nyilvánít.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek