Kínában betiltották a nudista strandolást

Öt és tíz nap közötti elzárásra ítélhetik azokat, akik pucéran napfürdőznek, vagy úsznak a tengerben a dél-kínai Hajnan tartomány üdülőhelyeiről ismert Szanja város strandjain.

"Normális ember nem napozik, vagy úszik meztelenül nyilvános helyen" - vélte a hajnani törvényhozás vasárnapi ülésén a tartományi párttitkár. Luo Pao-ming leszögezte, az effajta viselkedés "nem kínai és civilizálatlan", "sérti a közerkölcsöt", és "összeegyeztethetetlen a kínai kulturális hagyományokkal" - írja az MTI a South China Morning Post című hongkongi lap hétfői cikke kapcsán.

Hínárt dobálni továbbra is szabad, de csak fürdőnadrágbanChinafotopress / Europress / Getty

 A helyi rendőrség állítólag napi 24 órás aktív járőrözésbe kezdett, s hangosbeszélőn adják a fürdőzők tudtára, hogy tilos a nudizmus. Mind e mellé kamerákat helyeztek el, hogy segítségükkel a szabálysértők ellen bizonyítékokat gyűjtsenek. Akik figyelmen kívül hagyják az intelmeket, azokra javító-nevelő program várhat.

A közeli tatunghaji tengerparton a múlt héten tiltották be a meztelen fürdőzést, miután a tavaszünnepi szabadság idején hirtelen megugrott a naturisták száma. A közterület-felügyelők szórólapokon és táblák kihelyezésével hívták fel a figyelmet az új rendszabályokra.

Szanja strandjain 2002 táján jelentek meg az első nudisták és csúcsidőszakban 400-500 többnyire középkorú férfi mutatkozik meg fürdőnadrág nélkül. Úgy hírlik, nagy részük olyan, aki azt vallja, hogy egyes bőrbetegségek ellen hasznos a napozás. A Hszinhua hírügynökség riportjában megszólalók szerint pedig vannak, akik azért úsznak meztelenül, mert számukra ez a "visszatérést jelenti a természethez".

Az interneten a téma nagy érdeklődést keltett, tízezrek olvasták a kapcsolódó híreket. A témában véleményt nyilvánító blogolók közül sokan helyeselték a hatósági döntést, mondván a nyilvános meztelenség valóban idegen a kínai szokásoktól, s a többség konzervatív ebben a kérdésben. Mások a nők és gyermekek védelmét emlegették, megint mások úgy vélték, elkülönített helyeken teret engedhetnének a naturistáknak, csakúgy, mint másutt a világban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek