Rockmúzeum nyílt Budapesten

Radics Béla híres szamurájfejes pólója, számos gitár és dobfelszerelés, "korabeli" magnók és mikrofonok, Szörényi Levente első és utolsó gitárja, az Omega füstgépe, a Szabad Európa Rádió stúdiója, valamint a hazai zenei élet meghatározó alakjainak portréi, relikviái immár egy helyszínen láthatóak.

Bár az ötlet már másfél éve megszületett, a konkrét munkálatok csak augusztusban kezdődtek a Magyarock Hírességek Csarnoka Egyesület szervezésében, de február elején megnyílt a 810 négyzetméteres kiállítótér a XIII. kerületi Radnóti Miklós Művelődési Házban. A rockzene egy olyan ügy, amiért megéri dolgozni – mondta a megnyitón B. Tóth László, rádiós műsorvezető, a létesítmény egyik megálmodója, aki szerint itt a múltat a jelenen keresztül mutatják meg a jövőnek.

Ám a múzeum nyitása még csak az első lépés, az egyesület létre kívánja hozni a Rockmúzeumok Nemzetközi Szövetségét, hogy vándortárlatokat, nemzetközi cserekiállításokat szervezzenek, és szakkönyveket adjanak ki, és már elkezdték egy tudományos igényességű rocktörténeti adatbázis felállítását.

A múzeum ingyenesen látogatható, és 150 fős kamaraterme zenei és prózai rendezvényeknek egyaránt helyet adhat.

A megnyitón Tarlós István főpolgármester is elismerését és támogatását hangsúlyozta, hiszen, ahogy fogalmazott, ő is ebbe a világba született bele, fiatalkorában Illés-klubot szervezett és büszke 400 darabos lemezgyűjteményére.

Tóth József, a XIII. kerület polgármestere szerint a történelem és a tudomány alakjai kaptak helyet a Rockmúzeumban, utalva arra, hogy a Magyar Tudományos Akadémia nemrég tudományos tanácskozást is szervezett a zene jegyében. Emlékeztetett arra is, hogy a kerületben mindig is fontos volt a zene - itt működött a hatvanas években a Bosch, a József Attila Művelődési Központ, a József Attila Színházban futott be a Made in Hungaria musical, míg a Képzelt riport... a Vígszínház repertoárjában található. De itt lakott többek közt Szörényi Levente, Tátrai Tibor és Radics Béla – utóbbi emlékét szobor és utca is őrzi.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek