Tódulnak a magyarok Délkelet-Ázsiába

Folyamatosan nő a délkelet-ázsiai régióba utazó magyar turisták száma: a tavalyi év első kilenc hónapjában közel 25 százalékkal többen utaztak Malajziába az előző év azonos időszakához képest.


Már 2011-óta nő a régióba utazó magyar turisták száma, a Malajziai Nagykövetség adatai szerint számuk 2013 január-szeptemberben meghaladta a 4 ezret - közölte az Ázsiaspecialista utazási iroda az MTI-vel.

Simon Karolina, az iroda vezetőjerámutatott, a folyamat összhangban van a nemzetközi trendekkel. Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) legfrissebb adatai szerint Délkelet-Ázsiában nőtt legnagyobb mértékben, 10 százalékkal a beutazó turizmus 2013-ban az előző évhez képest, összesen csaknem 93 millióan utaztak a térségbe.

A régióban erős hosszú távú növekedés várható, ezért a várakozások szerint 2030-ra Délkelet-Ázsia lesz a leglátogatottabb régió a világon - mondta.

Kiemelte, hogy a statisztikák alapján egyre nagyobb a kereslet a kevésbé ismert egzotikus nyaralóhelyek iránt, ilyen például Myanmar (Burma), ahol 2012-ben 30 százalékos volt a növekedés az előző évhez képest, és 2013-ra is hasonlóan magas növekedést valószínűsítenek. Szingapúrban 2013-ban 6,7 százalékos növekedést regisztráltak az előző évhez képest. Az elmúlt években Bangkok helyett Szingapúr vált a beutazás központjává, ahonnan számos trópusi nyaralóhelyre és délkelet-ázsiai nagyvárosba el lehet jutni a regionális légitársaságokkal.

Az Ázsiaspecialista utazási iroda a Tumlare Corporation Hungary Kft.-nek külön erre a régióra szakosodott kiutaztatási részlege, a cég 2013-ban 413 millió forint árbevételt ért el, amely 46 százalékos növekedést jelent el az előző évhez képest.

Az Ázsiaspecialista magyar utasai jellemzően 7-10 éjszakát töltenek Délkelet-Ázsiában. A fiatalok körében a több úti célt kombináló, személyre szabott utazások népszerűek, míg az idősebb generáció által leginkább a magyar nyelvű idegenvezetővel szervezett körutazások a keresettek - mondta az irodavezető.

A klasszikus desztinációk mellett sokan szeretnének egzotikus, kevésbé ismert helyeket felfedezni, mint Langkawi és Tioman szigete, valamint Borneó dzsungelei. A hagyományos utazási motivációk mellett, mint a pihenés és a helyi kultúra megismerése, egyre inkább megfigyelhető az öko- és gasztrotúrák és a világörökségi helyszíneket érintő utazások iránti kereslet - hangsúlyozta a szakember.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek