Olaszország készültségben: víz alá került Róma, Velence és Pisa is

Olaszország készültségben: víz alá került Róma, Velence és Pisa is

 Észak-Olaszországban a havazás, az ország déli részén a heves esőzés miatt rendelt el készültséget a polgári védelem. Részben víz alá került Róma, Velence és Pisa is. Az olaszul "nagy havazásra" keresztelt hóesés eddig elsősorban északnyugat-olasz autósztrádákat temetett be. Havazik Milánó, Torinó, Genova városában is. Az északkeleti Velence városában péntek estére várják a tengerár tetőzését 140 centiméteres vízszinttel. A szigetek mintegy hatvan százaléka víz alá kerülhet.

2012 novemberében hasonló áradásnak lehettek tanúi a rómaiak Fotó: Franco Origlia / Europress / GettyForrás: Travelo

 Csütörtök reggel óta megállás nélkül zuhog az eső Rómában. Az utcákat ellepő víz miatt több metrómegállót lezártak. Az olasz főváros bevezető útjain megbénult a közlekedés. Primaporta városnegyedben a megduzzadt helyi patak miatt a lakosok felmásztak a néhány emeletes házak tetejére ott várva a tűzoltók segítségére. A Róma közeli Settebagni kisvárosa tóvá változott: egy méter magas esővíz áll már az utcákon. A római Tevere folyó magassága meghaladta a nyolc métert, a következő órákban várják a tetőzést.

A toszkán Pisa városában bezárták az iskolákat és hivatalokat az Arno folyó áradása miatt. Húsz év óta nem volt ennyire magas a folyó vízszintje. Az esőzés miatt a Pisa közeli Volterrában összeomlott a középkori városfal egy szakasza. Az Arno tetőzését várják Firenzében is. Nápolyban az eső és heves szél miatt megszakadt a hajóösszeköttetés a szigetekkel.

 

Újabb cikkünk ebben a témában:

Ismét víz alatt van Olaszország - 2014.11.05.Velence szigeteit elöntötte a víz. Az ár elérte a tengerszint feletti 115 centiméteres magasságot. A Szent Márk téren csak gumicsizmában lehet közlekedni. Megszólaltak a lakosságot figyelmeztető szirénák.

Ezek is érdekelhetnek