Több mint 4 millió látogató Ausztria állami múzeumaiban

Több mint 4 millió látogató Ausztria állami múzeumaiban

Látogatói rekord dőlt meg tavaly az osztrák nemzeti múzeumokban, amelyekbe 4,65 millió érdeklődő váltott jegyet. Az osztrák kulturális minisztérium hétfőn közzétett előzetes adatai szerint ez egyszázalékos növekedést jelent a korábbi évhez képest. A legnagyobb növekedést a Természettudományi Múzeum (34 százalékos) és a Technikai Múzeum (16 százalékos) esetében tapasztalták. A leglátogatottabb intézmény a Természettudományi Múzeum volt 1,4 millió fővel, ezt követte a Belvedere múzeuma 958 ezer látogatóval.

Az Iparművészeti Múzeumban (MAK) ellenben jelentősen visszaesett a látogatók száma: ennek oka, hogy 2012-ig a rendezvények és a könyvtár vendégeit is ideszámolták. Mivel azonban 2013-tól a múzeumok jobb összehasonlíthatósága érdekében egységes kritériumrendszer alapján számolják az intézmények látogatóit, és kizárólag a kiállításokra kíváncsiakat veszik számításba, a vizsgált évben statisztikailag jelentősen visszaesett a látogatószám.

A bécsi Szépművészeti múzeum kávézója Fotó: Peter Rigaud / WienTourismusForrás: Travelo

 Christoph Thun-Hohenstein, a MAK igazgatója elmondta, valójában 17,65 százalékkal növekedett a látogatók száma: összesen 110 900-an voltak kíváncsiak az intézmény kiállításaira.

Tavaly első ízben átlépte az egymilliót a 19 évesnél fiatalabb látogatók száma, ők ingyenjeggyel léphetnek be a szövetségi múzeumokba.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek