A balatoni halaknak is építenek egy ökocentrumot

Sőt, a turisztikai szezon kezdetére át is adják a balatonfüredi új látogatóközpontot, amit a Tagore sétányon építenek - tájékoztatta az önkormányzat kedden az MTI-t.

A Balaton élővilágát bemutató ökoturisztikai látogatóközpont tájba illő, teraszos épület lesz, amelyben egyebek mellett több látványos akvárium és foglalkoztató terem várja majd az érdeklődőket - közölte az önkormányzat.

Az 514 millió forintos beruházáshoz 450 millió forintot nyert az önkormányzat az Új Széchenyi Terv keretében, s a pénzből a Széchenyi sétány és az Aranyhíd sétány egy-egy szakaszát is felújítják. A fejlesztés gyermekbarát és kerékpár barát elemeket is tartalmaz.

Fotó: Balatonfüred.hu

A Tagore sétány északi oldalára épülő látogatóközpont a Balaton jellegzetes pavilon építészetét idézi, melynek a nyugati részén igényes pihenőpark létesül. A terveknél szempont volt a tájba illő építkezés, illetve a balatoni panoráma védelme. Az új épületben édesvízi akváriumokban mutatják be a Balaton élővilágát, de lesz kültéri medence, valamint előadó-, foglalkoztató és bemutatóterem is - közölte az önkormányzat.

A látogatókat egységesen kialakított akváriumok fogadják majd, amelyekben valamennyi, a tóban élő hal megtalálható lesz, kisebb akváriumokban pedig kagylókat, ritka rákokat láthatnak az érdeklődők. A látogatóközpont a terv szerint a szezonon kívül is tartalmas programot nyújt majd a turisták számára.

Ezek is érdekelhetnek