Őrült nők farsangolnak a kölni utcákon

Tízezernél is több látogató, több százezer szelet csokoládé és közel 150 tonna édesség - ez számokban a kölni karnevál, amely az egyik legnépszerűbb az európai farsangi mulatságok között. Az igazi jelmezes őrület február végén tetőzik és hamvazó szerdán fejeződik be.

Kölnben a karnevál február végén kezdődik a „Nők farsangja" elnevezésű tradicionális ünnepséggel, amely abból a régi hagyományból ered, amely szerint ezen a napon az őrült hölgyek levágják a nyakkendőt a férfiakról. A hagyományt több helyen még ma is őrzik, ezért a nők nagy ollókkal, még a hagyományosan férfiak által uralt hivatalokba is behatolnak, csak hogy a nyakkendő levágással jelezzék, hogy átvették a hatalmat a karneváli forgatagban. Sok férfi ezért erre a napra csokornyakkendőt ölt. A rengeteg turistát vonzó, több napos parádéra Európa több országából is érkeznek.

A karnevál szó a carne vale kifejezésből ered, amely nagyvonalú fordításban annyit tesz: Búcsút inteni a húsnak. A tradíció egészen a 19. századig nyúlik vissza, de a Kölni karnevál ma is ikonikus figurái, a herceg, a paraszt és a szűz csak később jelentek meg. A szűz a korábbi szabad császári várost, Kölnt szimbolizálja, és a hagyományokhoz híven a jelmezt máig férfi viseli.

 

Kölni karnevál
Galéria: Amikor egész Köln jelmezbe öltözik
Fotó: Saatchi & Saatchi

Február 27. napjának délelőttjén a színes jelmezekbe bújt nők az Alter Markt felé veszik az irányt, ahol pontban 11 óra 11 perckor a fesztivál hivatalos megnyitóján megválasztják a karnevál három ikonikus figuráját.

 

Csokoládéra sört és halat

 

A karnevál szombati napján a farsangolók egy hagyományos, ún. „Frühschoppen" nevű itallal indítják a napot, a délután folyamán pedig több ezer udvari bolond és különleges jelmezbe burkolózó ünneplő lepi el a várost. Március 3-án a város egész nap az „Éljen Cologne! – Long live Cologne!" kiáltástól visszhangzik, a felvonulók pedig több mint hét kilométer hosszú sorban vonulnak a város utcáin, miközben csokoládét, cukorkát és apróbb ajándékokat szórnak a nézelődők közé. A farsangolók a rengeteg elfogyasztott csokoládét és a karnevál hivatalos Kölsch elnevezésű, felső erjesztésű sörét pedig egy tradicionális halvacsorával koronázzák meg hamvazó szerdán, március 5-én, a farsangi szezon utolsó napján.

A kölni karnevál idejére a város hivatalos címerállata, a kétfejű sas is új ruhába öltözik. A méltóságteljes ragadozó madár ideiglenesen bohóc sapkába és csíkos pólóba bújik, csőrére pedig piros bohóc sapkát biggyeszt a Kölni Turisztikai Tanács. Aki szívesen megnézné közelebbről is, hogyan és milyen ruhakölteményekben farsangolnak az őrült nők Kölnben, az legegyszerűbben a Germanwings Budapestről naponta induló járataival juthat el a városba.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek