Kockázatosak az olcsó álomutak

Egy kuponoldal félárú egzotikus útjait gyorsan elkapkodták a vásárlók. Kérdés azonban, hogy a kifizetett összegből valóban lesz-e utazás.

Sokaknak felcsillant a szeme, amikor néhány nappal ezelőtt megpillantották az egyik kuponos oldal hírlevelében feltűnő, csalogató egzotikus utakat Abu Dzabiba, Koh Samui, Bali vagy éppen Mauritius szigetére potom árakon. A Deal LX Kft. oldalán tűntek fel az ajánlatok, melyek a weboldal statisztikája szerint egytől egyig el is fogytak, hiszen rendkívül kedvezményes csomagárat tüntettek fel: Balira például 128 400 forintért kínálták útjukat 7 éjszakára, 2 fő részére, retúr repülőjeggyel és all inclusive ellátással, csupán plusz 30 000 forint repülőtéri illetékért fejenként. Ugyanez a csomag Abu Dzabiba a reptéri illetékeket is beleszámítva 188 400 forintba került.

Szakmai kételyek

Miközben az évszázad üzletét megtalálni vélő egyszerű utasok sorban csaptak le a soha vissza nem térő lehetőségre, a valós költségekkel tisztában lévő utazási szakemberek inkább kételkedni kezdtek az ajánlatok valódiságában: utazási irodai dolgozók fórumot indítottak a témával kapcsolatban, és a Deal LX Facebook-oldalán is kifejezték fenntartásaikat a felhasználók. Sokan arra panaszkodtak, hogy az ajánlatoknál és a megadott luxusutazasok.com weboldalon feltüntetett telefonszámot hiába hívják, nem veszik fel a telefont.

Az ajánlatok megjelenése után néhány nappal a kuponos oldal illetékesei is érezték, hogy nem árt némi óvatosság a luxusüdülésekkel kapcsolatban. A Deal LX január 13-án arra hívta fel vásárlói figyelmét közösségi oldalán, hogy "kiemelt figyelmet szentelnek" a szolgáltató kivizsgálására, mely pár nap türelmet kért. Mit írják, a kifizetett kuponok ára a Deal LX-nél van, így ne aggódjanak a vásárlók, visszakaphatják a pénzt, ha úgy alakul a helyzet.

A kuponos oldal semleges próbál maradni

A Deal LX Kft. a Turizmus Online megkeresésére elmondta, hogy a szokásos szerződést kötötték meg a Sun Investment Kft. cégnév alatt működő, luxusutazásokat kínáló céggel, azonban nekik nincs kapacitásuk arra – és nem is tartják feladatuknak –, hogy a szerződés létrejötte előtt ellenőrizzék a szolgáltatókat, hiszen ők csupán felületet biztosítanak az ajánlatoknak.

Elmondásuk szerint az utak kedvező áruk miatt természetesen nagyon népszerűek voltak, azonban néhány vevő már visszalépett a vásárlástól. Tájékoztattak arról is, hogy felvették a kapcsolatot Sun Investment Kft.-vel, akik azt állítják, hogy a foglalások folyamatban vannak, illetve egy vásárlóval is beszéltek, aki ezt megerősítette. A Deal LX Kft. közölte, hogy egyelőre ügyvédi letétbe sem utalják el a pénzt, így bármilyen probléma esetén 8 napon túl is vissza tudják szolgáltatni a vásárlóknak a kuponok árát. A cég jelenleg egyeztet a Sun Investmenttel, és azt ígérik vásárlóiknak, hogy csak akkor utalják át a kuponok árát a cégnek, ha meggyőződnek róla, hogy valósak a foglalások. Az ügyfelek írásban visszakérhetik a kupon ellenértékét, ha még nem foglalták le az utat.

Nincs engedélyük

A Sun Investment Kft. weboldala a Luxusutazasok.com, ahol szintén találhatók akciós utazási ajánlatok. A nyilvános cégadatok szerint a korlátolt felelősségű társaságot 2012-ben alapították, főtevékenysége biztosítási ügynöki, illetve brókeri tevékenység, alaptőkéje 500 ezer forint. Utazási iroda szolgáltatást tehát nem nyújthat elvileg a cég, már csak azért sem, mert ez engedélyköteles tevékenység, és csak az végezheti, aki rendelkezik a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) által kiadott regisztrációs számmal. Egy kommentelő elmondása szerint a thaiföldi Koh Samuin lévő, a Luxusutazások által kínált hotellel felvette a kapcsolatot, ám ők nem tudnak sem az akcióról, sem a Sun Investment Kft.-ről – az azonban nem derül ki, hogy a hozzászóló kivel beszélt a szállodában.

A luxusutazasok.com Facebook oldalán cikkünk írásakor az oldal által közzétett bejegyzés nem található, egy felhasználó érdeklődésére érkező hozzászólásban azonban a kommentelő azt állítja, hogy próbálták személyesen is felkeresni a Sun Investment Kft.-t a weboldalukon megadott címen, azonban ott nem találták őket, bár a weblapon nem irodaként van feltüntetve a cím, az csupán a cég bejegyzett székhelye.

A Turizmus Online megkeresésére az MKEH elmondta, hogy Sun Investment Kft. néven nem szerepel regisztrált utazásszervező a rendszerükben, és ők is elkezdték az ügyben a vizsgálódást. Továbbá kiemelték, hogy amennyiben a vásárlók kaptak valamilyen visszaigazolást a cég részéről, úgy azt továbbíthatják az idegenforgalmio@mkeh.gov.hu e-mail címre, itt bárki tehet közérdekű bejelentést.

Egyre több kérdés

Az ügyről megkérdeztek egy utazási irodai szakembert is. Kőteleky László, a Nettravel.hu Kft. stratégiai igazgatója a lap kérdésére elmondta, hogy két dolgot feltételez: vagy nem valós utakról van szó, csupán az a cél, hogy odavonzza az oldalra az embereket, vagy nem budapesti, hanem valamely nyugat-európai országbeli indulásról van szó chartergépekkel, de még így is erős hatósági aggályokat vethetnek fel ezek a csomagajánlatok és a Sun Investment Kft. működése, tekintettel az MKEH információira és arra, hogy a cégbírósági adatok szerint a Sun Investment Kft. tevékenységi körei között sem az utazásszervezés, sem az utazásközvetítés nem szerepel. Elmondása szerint a már említett 30 000 forintnyi repülőtéri illeték is hihetetlenül alacsony.

Kőteleky László a Deal LX Kft. felelősségét is felvetette, ugyanis a szerződés megkötése előtt mindenképpen meg kellett volna bizonyosodnia arról, hogy a partnere rendelkezik-e hatósági (MKEH) engedéllyel. A Turizmus Online a Sun Investment Kft.-vel is felvette a kapcsolatot, azonban kérdéseikre ezidáig nem kaptak választ.

Nem a Deal LX az első kuponos oldal, ahol problémája támadt az utazóknak a felkínált szállással. Az Index fogyasztóvédő blogján, a Tékozló Homáron részletesen leírja egy olvasó, hogyan járt pórul a siófoki Ibiza Hotelbe szóló kuponnal, melyet a Szállodakuponok.hu oldal értékesít.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek