Hamarosan mozgólépcsőn mehetünk fel a Budai Várba

Ötven méter hosszú lesz, hat emelet magasra emelkedik. Már tavasszal üzemelhet.

Helyére emelték a Várbazárból a Vízhordó lépcsővel párhuzamosan a Várba közlekedő, hat emelet magas szabadtéri mozgólépcső szerkezét január közepén a szakemberek. A berendezés nem csak a Várnegyed, de minden bizonnyal a főváros egyik közlekedési attrakciója lesz - közölte honlapján a Budavári Önkormányzat.

Az Új Széchenyi Tervből finanszírozott projektben január közepén a helyére emelték a Várbazárból a Vízhordó lépcsővel párhuzamosan a Várba közlekedő, hat emelet magas szabadtéri mozgólépcső szerkezetét.

A Várkert Bazárhoz kapcsolódó „Budai Vár és környéke közlekedés fejlesztése" projekt célja, hogy biztosítsa a Budai Vár jobb megközelítését és az akadálymentes közlekedést. Azokat, akik a koruk miatt vagy mozgásukban korlátozottként nem tudnak majd felgyalogolni a felújított Vízhordó lépcsőn, azokat a lépcsővel párhuzamosan a több mint 50 méter hosszú, tetővel fedett, ám oldalt nyitott mozgólépcső viszi majd fel hat emelet magasra, a Budai Várba. Az utcaszintről a mozgólépcső aljáig, valamint a mozgólépcső tetejéről a most épülő-szépülő kilátóteraszig pedig liftek teszik majd teljesen akadálymentessé a közlekedést.

A Kelet-Közép-Európában páratlan, szabadtéri mozgólépcső szerkezeti munkálatait november utolsó napjaiban kezdték meg a szakemberek. Magát a szerkezetet pedig január közepén, daruval emelték a helyére a kivitelezők. A mozgólépcső a tervek szerint már tavasszal üzemel majd.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek