Rekordszámú látogató kereste fel tavaly a schönbrunni kastélyt

Rekordszámú látogató kereste fel tavaly a schönbrunni kastélyt

Rekordszámú, 2,87 millió látogató kereste fel tavaly a Bécsben található schönbrunni kastélyt.

A kastélynak, parkjának és egyéb kapcsolódó helyszíneinek a látogatottsága ezzel 1,7 százalékos növekedést mutatott a 2012-es esztendőhöz képest - közölte a kastélyt üzemeltető cég az APA osztrák hírügynökséggel.

Mint Reinhold Mitterlehner osztrák gazdasági miniszter megjegyezte, "Schönbrunn egy önmagát fenntartó kultúrkinccsé vált, mely immár az állambüdzsé bevételi oldalát erősíti". Annak ellenére igaz ez az állítás, hogy tavaly mintegy tízmillió eurót (3 milliárd forintot) költöttek a kastély és a park karbantartására és restaurálására. Több fejlesztési projekt is folyamatban van: idén ősszel nyithat meg újra a felújítás alatt álló pálmaház, és szintén ebben az évben fejeződhet be a schönbrunni konferenciaközpont bővítése.

Ugyancsak növekedett 2013-ban a Marchfeldschlösser (morvamezei kastélyok) közül a Hof és a Niederweiden népszerűsége. A teljes kastélycsoport látogatottsága 8,3 százalékkal csaknem 180 ezerre növekedett tavaly.

A szervezet által működtetett egyéb ausztriai látványosságok iránt is élénk érdeklődés mutatkozott tavaly, bár rekordokról itt már nem lehet beszámolni. Az egykori bécsi császári palotát, a Hofburgot például 637 ezren keresték fel tavaly, ezzel látogatottsága stagnált.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek