Már csak egy jegesmedve él Afrikában

Már csak egy jegesmedve él Afrikában

Elpusztult Johannesburg napimádó jegesmedvéje, amelynek társa így az Északi-sarkvidéken honos faj minden bizonnyal utolsó képviselőjévé vált Afrikában az állatkert tájékoztatása szerint.

A Geebee nevű nőstény 29 éves volt, ami igen magas kornak számít a jegesmedvéknél - közölte Katja Koeppel állatorvos. A fehér bundájú állat hozzávetőleg 20, fogságban legfeljebb 30 évig él.

Jegesmedve a johannesburgi állatkertben. (Archív fotó)Fotó: Dave Hamman / Europress / Getty

 A jegesmedvék képesek alkalmazkodni a meleghez, a Dél-afrikai Köztársaságba Kanadából érkezett Geebee pedig különösen jól tűrte a Johannesburgban 30 Celsius-fok feletti nyári hőséget, tudósít az MTI.

Az állat végelgyengülésben halt meg vasárnap. A nőstény csaknem három évtizedig élt párja, a Japánból szerzett Vang oldalán. A hímről az állatkert úgy tartja, most már ő az utolsó jegesmedve az afrikai kontinensen. Társa halála óta Vang szokatlanul viselkedik: nyugtalan és agresszív.

A johannesburgi állatkertnek egyelőre nem áll szándékában pótolni az elpusztult nőstényt, mert a faj alkalmazkodóképessége ellenére úgy tartja, hogy a dél-afrikai éghajlat nem megfelelő a bolygó leghidegebb tájain őshonos fajok számára. "Nagyon jól adaptálódnak, de nem tudnak szaporodni. Nem ez a klíma való nekik" - mondta Katja Koeppel. Megjegyezte, a sarkvidéki állatok jobban szeretnek a szabadban lenni és pancsolni a vízben, mint a légkondicionált helyiségekben ejtőzni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek