Elfogytak az oroszlánok Nyugat-Afrikában

Az oroszlánok nyugat-afrikai megmaradását féltik tudósok, akiknek szerint a régióban már csak 250 ivarérett példány maradt, amelyhez 150 fiatalabb egyed társul.

A Panthera nemzetközi állatvédő szervezet felméréséből kiderült: az összeszámolt 400 oroszlán 90 százaléka a Benin, Burkina Faso és Niger határán fekvő W-Arly-Pendjari Rezervátumban él, a többi Szenegálban és Nigériában, írja az MTI.

A kontinens nyugati régiójában tehát a 35 ezer afrikai oroszlánnak már csak alig több mint egy százaléka él. "Ha a térségből eltűnnek az oroszlánok, génszekvenciákat veszítünk el" - figyelmeztetett Philipp Henschel, a világszerte a nagymacskák megóvásán dolgozó Panthera munkatársa, hozzátéve, hogy a keleti és a déli oroszlánok genetikailag nagyon hasonlóak, a közép- vagy nyugat-afrikaiak viszont egészen mások.

A Nyugat-Afrikában élő populáció megmaradását elsősorban élőhelyének fogyatkozása veszélyezteteti: az oroszlánok vadászterületét egyre nagyobb arányban sajátítja ki és használja termőföldként az ember, amely ráadásul a ragadozó táplálékául szolgáló vadakat is elorozza az állat elől. A földművesek gyakran meg is ölik az oroszlánokat, mert féltik tőlük jószágaikat.

"A fő fenyegetés az oroszlánok számára a régióban, hogy semmilyen gazdasági hasznuk sincs" - jegyezte meg cinikusan Philipp Henschel, aki szerint Nyugat-Afrika koldusszegény országainak vezetői nem tekintenek lehetséges bevételi forrásként a vadakra, nem úgy, mint Dél- és Kelet-Afrikában, ahol jelentős a szafariturizmus.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek