Egymilió eurónyi adományból újul meg a Louvre egyik fő látványossága

Egymilió eurónyi adományból újul meg a Louvre egyik fő látványossága

Sikerült összegyűjtenie egymillió euró adományt magánszemélyektől a világ leglátogatottabb múzeumának, a párizsi Louvre-nak egyik fő látványossága, a Szamothrakéi Niké és a hozzá vezető monumentális lépcső felújításához.

A múzeum hétfő esti közleménye szerint 6700 magánszemély ajánlott fel átlagosan 134 euró (40 ezer forint) adományt a négy hónapja indított Mindenki mecénás elnevezésű akcióban. A felajánlások összege 1-től 8500 euróig terjedt, a legtöbben 50 eurót küldtek. Több külföldi, főleg japán állampolgár is adakozott.

Niké a görög mitológiában a győzelem istennője, mind a hadi, mind az atlétikai győzelemé.Fotó: LoboStudio Hamburg / Flickr.com

 A Louvre egymillió euró összegyűjtését tűzte ki célul a szeptember 3-től december 31-ig tartó akcióban. A restaurálás valójában négymillió euróba kerül, de a költségek zömét intézményi támogatók fedezik. A magánadományok számára külön internetes oldalt hoztak létre.

A szárnyas istennőt ábrázoló világhírű szobrot a gyűjtés kezdetén egy évre eltávolították állandó helyéről, az impozáns Daru-lépcső tetejéről, ahova várhatóan 2014 nyarán kerül vissza. A lépcső restaurálása 2015 márciusára fejeződik be.

A szárnyait egy hajóorról kiterjesztő Niké szobrát 1863-ban töredékeiben találták meg az égei-tengeri Szamothraké szigeten. A hellén kor legnagyobb műalkotásai közé tartozó szobor a Mona Lisával és a Milói Vénusszal együtt a múzeum fő látványosságainak egyike.

A győzelem istennőjét ábrázoló alkotás keletkezési idejét az i.e. 220 és 185 közötti időszakra teszik. A beton talapzaton nyugvó monumentális mű magassága 2,75 méter, a talapzattal együtt pedig eléri az 5,75 métert. A Franciaországi Múzeumok Kutató- és Restaurálóközpontja (CRRMF) a szobor átvizsgálása közben kék festék szabad szemmel nem látható nyomait fedezte fel, ami arról tanúskodik, hogy az istennőszobor eredetileg színes volt, legalábbis részben - közölte a Louvre. A fejetlen szobron a kutatóknak sikerült megtalálni egy a nyakra lelógó hajtincsdarabot is, amelyet egy 20. századi gipszpótlás fedett el eddig.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek