Gyógyulni járnak a turisták a halhatatlanok falujába

Nyolcvannál is több százévesnél idősebb polgára van egy falunak Dél-Kínában, ahol a legidősebb ember 113 éves. A Hosszú élet falujába áradnak a turisták és a gyógyulni vágyó betegek.

"Májrákkal műtöttek már kétszer is. Idejöttem, és az állapotom sokat javult. Már rendszesen úszom és az arcom piros. Most azzal foglalkozom, hogy egészség-turistákat hozok ide."- mondta a Hosszú élet falujának egy új polgára, aki úgy mutogatja a turistáknak a száz év feletti polgárokat, mint helyi látványosságokat. Aztán persze kalapoznak is - az öregek javára. Repülnek a piros pénzes borítékok. A falu fellendül, és lehet, hogy ez lesz a veszte - írja az Asiaport.hu.

Régebben ugyanis szerényen éltek: húst csak ünnepnapokon ettek. A gazdagodás megváltoztatta az étkezési szokásokat: a százévesek is disznósültet esznek minden nap, és egyre kevesebben isznak vizet. Pedig a jade színű folyó állítólag a hosszú élet egyik titka: aki ennek vizét issza, az a helyi mondás szerint könnyen elél 100 évig is.

Bár azt nem tudják, hány százéves polgára van a falunak - mert régen nem vezettek pontos nyilvántartást-, de a helyi orvos szerint az ok a genetikával magyarázható. Amikor az orvos megvizsgálta a falu lakóit, azt tapasztalta, hogy vérükben apolipoprotein-E vegyület található, amely megakadályozza a vérrög képződését. A régi lakosok ugyanis szinte teljesen vegetáriánusok voltak, és nagyon sokat dolgoztak a földeken, ami fitten tartotta őket. A doktor szerint azonban a százévesek száma rohamosan csökken, és a fiatalok esélye, hogy száz évig éljenek, jóval kisebb, mint a szülőké vagy a nagyszülőké. Az orvos szerint a mai fiatalok ugyanis sok húst esznek, nem szeretik a fizikai munkát, helyette inkább tanulnak és elmennek a városba. Aki marad, az sem dolgozik a földeken, inkább idegenvezető lesz, és megmutatja a saját őseit a kíváncsi turistáknak.

Az utóbbi időben pedig a világtól elzárt falu nyugalmát az építkezés zaja is felveri: egyre több új szálloda és vendégház épül, miközben gyógyulni vágyók ezrei települnek a faluba.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek