Amazonasi élővilágot alakítanak ki Nyíregyházán

A Viktória-házba ritka amazonasi állatfajokat, a tó köré új sétányokat és új gyógykezelési központot létesítenek Sóstógyógyfürdőn. Lesz Pálinka-ház is.

 

Két és félmilliárd forintot költhet Sóstógyógyfürdő idegenforgalmi fejlesztésére a nyíregyházi önkormányzat az idén - közölte a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely polgármestere évnyitó, csütörtöki sajtórendezvényén az MTI-vel.

Kovács Ferenc elmondta, hogy a helyhatóság több mint 2,1 milliárd forint pályázati támogatást nyert az üdülőhely komplex turisztikai szolgáltatásfejlesztésére és funkcióbővítésére. A projekt részeként a Nyíregyházi Állatparkban újabb látványosság, a dél-amerikai földrész Amazonas környékének állatvilágát bemutató Viktória-ház épül, amelynek 650 millió forintos költségeihez az intézmény 125, míg az önkormányzat 265 millió forint saját forrással járul hozzá.

Az orrszarvú már régi lakója az állatparknakFotó: vili4u / Indafotó

A turisztikai attrakciónak számító állatkerti beruházás decemberben már megkezdődött, és nyárra, az idegenforgalmi főszezonra be is fejeződik. A Viktória-házban számos különleges állat lesz majd látható, így például kajmánok, lajhárok, illetve ritkaságnak számító madárfajok és halfajták. Él majd ott inka és molukken kakadu is, amelyekből a természetben már csak alig néhány példány található az Amazonas-folyó völgyében.

Podlovics Roland, az önkormányzati tulajdonban lévő nyíregyházi Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy a nyírségi üdülőközpont turisztikai szolgáltatásfejlesztése és funkcióbővítése a tervek szerint január második felében indul. A 2,1 milliárd forintot meghaladó pályázati támogatásból a turisztikai elemeket kapcsolják össze és még vonzóbbá kívánják tenni Sóstógyógyfürdőt az oda látogató vendégek számára - emelte ki a cégvezető.

A projekt tervei alapján az üdülőhely központi részét a kettős tó irányába kiterjesztik, az ottani élményelemeket sétányok kialakításával kapcsolják be a szolgáltatásokba. Sport- és kulturális rendezvényhelyszínt is kialakítanak, valamint Pálinka-ház épül, ahol a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében főzött, eredetvédett gyümölcspárlatokat kóstolhatják meg a turisták. Javítják a Sóstói Múzeumfalu közlekedési elérhetőségét, illetve gyógykezelési központot is létesítenek, ahol reumatológiai, bőr- és nőgyógyászati gyógyvizes terápián vehetnek majd részt a rászorulók.
Továbbá parkosítási munkálatokat végeznek és a turisztikai szolgáltatások infrastrukturális körülményeit is javítják.

Ezek is érdekelhetnek