Sosem látott kincsek Pannonhalmán

Sosem látott kincsek Pannonhalmán

A „Rejtett kincsek a Pannonhalmi Főapátság gyűjteményéből" című tárlaton a nagyközönség által eddig szinte soha nem látott festmények, ötvösművek, textíliák, házioltárok kerülnek bemutatásra, a több mint száz tételből álló gyűjtemény egyik legértékesebb darabja például az 1482-ből származó, aranyozott ezüstből készült, sodronyzománccal díszített, a 19. század második felében átalakított ún. „Mátyás-kehely".

A kőtárban a monostor építésének a faragott kőemlékeivel ismerkedhetnek meg a látogatók, az emlékanyag a 11. század és a 16. század közötti időszakból származik. „A bencés rend Szent Márton hegyén" című multimédiás kiállítás az apátság történetét mutatja be a 996-os alapítástól egészen 2014-ig, egy érintőképernyőn lapozható időszalag segítségével.

A bencés gazdálkodás kiállítás megismertet a majorság történetével, valamint élményszerű módon mutatja be a szerzetesrend magas színvonalú uradalmi gazdálkodásának történetét, érdekességeit. A különleges látogatási élményt interaktív eszközök biztosítják, a visual guide-os/okostelefonos vezetési rendszer segítségével a látogatási útvonalon videók és hanganyagok színesítik a kiállított műtárgyak bemutatását.

Európai Uniós pályázati forrás segítségével valósítják meg a Pannonhalmi Főapátság majorsági épületének látogatóközponttá fejlesztését. A barokk majorsági épület a Szent Márton-hegy lábánál, Pannonhalma főterén található, a helyreállítás megkezdése előtt meglehetősen leromlott állapotban volt. Amellett, hogy itt honosítják meg Magyarországon első ízben a német nyelvterületen „Landesausstellung" néven ismert kiállítástípust, a Főapátság eddig ki nem állított kincseit is itt láthatják majd állandó kiállítás keretében a látogatók.

A Pannonhalmi Apátsági Major Látogatóközpont előreláthatólag 2014 nyarán nyitja meg kapuit.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek