Közel százmillió forint repülőmúzeumra

  Ferihegyen repülőmúzeum és légiközlekedési látogatóközpont létrehozására adott a kormány 95 millió forintot.

  A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren egy XXI. századi elvárásoknak megfelelő repülőmúzeum és légiközlekedési látogatóközpont létrehozására adott a kormány 95 millió forintot - az erről szóló határozat a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

  A támogatás forrása az idei állami költségvetés Miniszterelnökség fejezetében a rendkívüli kormányzati intézkedések cím. Az innen átcsoportosított 95 millió forint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejezetben, a magyar légiközlekedés-történeti hagyaték létrehozása jogcímcsoportban jelenik meg.

  Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy ez a projekt független a repülőtér melletti szabadtéri múzeumtól, amelyet a Ferihegy Repülőgép Emlékpark Kulturális Alapítvány kezel.

  A mostani repülőmúzeumot a Légiközlekedési Kulturális Központ Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi, ez a cég használja fel a mostani állami támogatást. A cég 2010 nyarán alakult, tulajdonosai a repülés és a repüléstörténet iránt elhivatott magánszemélyek. Ez a társaság szervezi 2013. májusától a repülőtér-látogatásokat, melyek során a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasok elől elzárt területeire is betekinthetnek a látogatók.

  Samu Ádám, a társaság szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy első lépésként az országban másutt fellelhető utasszállító gépeket újítják fel és mutatják be. Miután rendeződik a repülőtér üzemeltetője és a régi gépeket most bemutató alapítvány közötti vita, az emlékpark gépeit is birtokba akarják venni.

  A kft. további forrásbevonásról, illetve szakmai segítségről tárgyal szakmai - légiirányító, repülőgép javító illetve repülőtér üzemeltető - cégekkel - tette hozzá a szóvivő.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!