2014-től hidroplánnal repülhetünk Horvátország szigetei között

2014-től hidroplánnal repülhetünk Horvátország szigetei között

Egy évtizede próbálják a horvátországi szigetek közti hidroplán forgalmat beindítani, 2014-ben végre sikerülhet – írja a Turizmusonline.hu.

Horvátországban a 2014-es turisztikai év egyik újdonsága a hidroplánok forgalomba állítása. A projekt megálmodója a European Coastal Airlines (ECA). Jan Albers, a cég marketingigazgatója szerint a jég akkor tört meg, hogy Split városa és a spliti kikötő beadta a derekát. De Albers szerint Horvátország uniós csatlakozása is új horizontokat nyitott meg. A szükséges engedélykérelmeket a cég beadta, pozitív elbírálást követően az engedélyek birtokában indulhatnak elsőként a Split-Matejuska, Split-Resnik, Hvar, Korčula, Vis és Lastovo járatok.

 

Képünk csak illusztráció, ez itt egy DHC–2 Beaver típusú vízirepülőgépFotó: Wikimedia Commons

A viteldíjakról Albers elmondta: lehet, hogy a Croatia Airlines Zágráb-Split repülőjegy olcsóbb, mint az ECA Split-Korcula fuvarja, de ők állami támogatás nélkül üzemeltetik járataikat. A Split-Hvar közti 10, vagy a Split-Korčula közötti 22 perces repülés viszont megfizethető lesz a helyiek számára is. Mint mondta, előbbi útvonalon 300 kuna alatti – 11 600 forint – bevezető viteldíj várható. Sőt, részben a helyiek miatt egész éves üzemelést terveznek, de a téli menetrenddel céljuk a horvát szigetvilág szezonjának meghosszabbítása is.

A hidroplánok turisztikai hasznosítása egyébként nem újkeletű ötlet. Kilencven évvel ezelőtt például Magyarországon is virágzott a hidroplán közlekedés: 1923-ban sikk volt a fővárosból a Balatonra légi taxizni. További érdekességeket is megtudhat a magyar hidroplán múltról korábbi cikkünkből, melyet ide kattintva olvashat el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek