A BA mától véget vet az elektronikus kütyük tilalmának

A brit légitársaság mától engedélyezi a mobilok, táblagépek és e-könyv olvasók használatát a repülés teljes ideje alatt, le- és felszállás közben is. Igaz, telefonálni még nem lehet, de már az sincs messze.

 Korábban a legtöbb európai járaton guruláskor, felszálláskor és landoláskor minden személyes használatú elektronikus eszközt teljesen ki kellett kapcsolni. Azonban az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) december elején kiadott rendelete szerint ezentúl repülő üzemmódban bekapcsolt állapotban maradhatnak pl. az okos telefonok, a tabletek vagy az e-olvasók. Legyen az gurulás, leszállás, felszállás, utazó magasság - a kütyük a beszállástól a kiszállásig be lehetnek kapcsolva. A légitársaságok pedig azóta fokozatosan saját hatáskörben vezetik be az EASA rendelkezését.

Fotó: s.o.f.t. / Flickr.com

 Így aztán mától a British Airways, az európai légitársaságok között elsőként, engedélyezi az elektronikus eszközök használatát le- és felszállás közben - írja a BBC.
Ugyanez a légitársaság volt az első, amely idén júliustól megengedte, hogy közvetlen leszállás után, amikor a gép elhagyta a leszállópályát, az utasok azonnal ellenőrizhessék emaljeiket, telefonáljanak és sms-eket küldjenek. Persze sokan ezt korábban is megtették a tiltás ellenére, de nyártól ez már legális. Mindenesetre a ma bevezett rendelet értelmében a British Airways gépein bár telefonálni továbbra sem, de filmet nézni, e-könyvet olvasni vagy akár mobilon játszani a teljes repülőút ideje alatt szabad.

Ugyanakkor a BBC tegnap arról is írt, hogy az Egyesült Államok légügyi hatóságának szabályzata hiába teszi lehetővé az elektronikus eszközök használatát le- és felszállás, ill. repülés közben, a Delta Airlines továbbra is tiltja azt járatain. A légitársaságnak ugyanis nemcsak a fedélzeti személyzete, de az utasai is jelezték, hogy pl. a mobiltelefon használata zavarná őket utazási élményükben. Egy amerikai hírügynökség legfrissebb közvélemény-kutatása szerint pedig azon utasok, akik az elmúlt évben legalább egyszer repültek, 59 százalékban támogatják továbbra is a telefonálás repülés közbeni tiltását.

Újabb cikkünk ebben a témában:


Engedi a kütyüzést a Ryanair is - 2014.02.06.
Az ír fapados is enyhített a korlátozásokon, így csütörtöktől a tabletek, okos telefonok, e-könyvek, zenelejátszók egyaránt működhetnek fel- és leszálláskor.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek