3D-s törökkori filmmel is csalogat Drégelypalánk

A nógrádi településen várhoz vezető tíz állomásos kulturális tanösvényt építenek, padokat és mellékhelyiséget alakítanak ki a környező tisztáson, de háromdimenziós kisfilm is készül a drégelyi csatáról.

Több mint 200 millió forintos turisztikai fejlesztés kezdődött a Nógrád megyei Drégelypalánkon, a beruházás keretében többek között interaktív múzeumot és kulturális tanösvényt alakítanak ki, és folytatják a nemzeti örökség részét képező Drégely vár feltárását is - tájékoztatta az MTI-t a község polgármestere.

Fotó: Copfos / IndafIndafotó

 Dombai Gábor elmondta: a középkori történelem egyik legjelentősebb maradványát, Drégely várát évente 12 ezernél is több turista látogatja meg, de nagyon kevesen töltenek el néhány napot a településen.

Az önkormányzat 235,5 millió forint támogatást nyert az Észak-magyarországi Operatív Program (ÉMOP) pályázatán, a 2014 decemberéig tartó fejlesztésekkel az a céljuk, hogy Drégelypalánk új turisztikai célponttá váljon Nógrád megyében és növeljék az eltöltött vendégéjszakák számát - tette hozzá.

A polgármester közölte: felújítják a várrom egyik körbástyáját és kialakítanak egy a várhoz vezető, a helyi történelmet bemutató, tíz állomásból álló kulturális tanösvényt.

A Szondi-várjátékok helyszínéül szolgáló Schaffer-kút környékén elterülő tisztáson pedig tájékoztató táblákat, asztalokat, padokat, hulladékgyűjtőket, esőbeállót helyeznek el és illemhelyet is kialakítanak.

A beruházás fő eleme egy interaktív múzeum és turisztikai központ kiépítése a jelenleg is Szondi-kiállítóhelyként működő épület és a mellette lévő parasztház teljes átépítésével. Dombai Gábor elmondta: helyet kapnak majd itt a helyi néphagyományok, elkészül a várat bemutató rekonstrukciós kisfilm, valamint egy háromdimenziós, a drégelyi csatát és a törökkort bemutató történelmi kisfilm is.

Ezek is érdekelhetnek