Budapesti gép nyitotta meg Dubaj új gigarepterét

Ugyan 2010 óta teherszállító gépek már használják Dubaj hatalmas új repterét, a napokban landolt az első utasszállító gép. Teljesen csak 2027-ben lesz kész a légikikötő, akkor azonban a világ legnagyobbja lesz évi 160 millió utassal.

 Fontos mérföldkőhöz érkezett Dubaj légiközlekedése: október 27-én, vasárnap fogadta első kereskedelmi járatát a vadiúj Al Maktoum Nemzetközi Repülőtér. A gigantikus légikikötő a Dubai World Central beruházás keretében épül, és a világ legnagyobbjának szánják amikor egyszer véglegesen elkészül. A Dubajtól 50 kilométerre északra található reptér állami tulajdon, a beruházás teljes költsége egyes elemzések szerint 120 milliárd dirhamra is rúghat – írja a CNN.com.

Galéria: Megareptér DubaibanFotó: www.dwc.ae

A repteret ugyan 2010 óta teherszállító gépek már használják, az első utasszállítókra mostanáig kellett várni. Az eredeti tervek szerint a reptér teljes kapacitását 2017-től használták volna ki, ezt a dátumot azonban 2027-re módosították gazdasági okokból.

A már most hatalmas repteret egyelőre csak három légitársaság gépei használják: a kuvaiti fapados, a Jazeera Airways, Bahrein hagyományos légitársasága, a Gulf Air, valamint a magyar hátterű Wizz Air. A fapados Budapest-Dubaj gépe volt egyébként az első itt landoló utasszállító.

Vízsugárral köszöntik Dubajban a Wizz Air gépét
Galéria: Megareptér Dubaiban
Fotó: Wizz air

A Wizz Air ezután heti négy alkalommal, hétfőn, szerdán, pénteken és vasárnap közlekedik majd Budapest és az Emírségek között. A járat minden alkalommal 12:35-kor indul Budapestről, majd öt és fél órás repüléssel helyi idő szerint 21:00 órakor száll le Dubajban. Visszafelé 21:35-kor indul és 0:35-kor landol Budapesten. A teljes fordulóidő tehát pontosan 12 óra. Ilyen hosszú távú járata még soha nem volt Budapestről a Wizz Airnek, a teljes táv (4000 kilométer) megközelíti a légitársaság flottáját alkotó Airbus A320-as gépek legnagyobb hatótávolságát – írja a Turizmus.com.

Szép remények
Bár az Al Maktoum Nemzetközi Repülőtér jelenleg egyetlen futópályával üzemel, a tervek szerint a légikikötő befejezésekor ez a szám ötre emelkedik majd. Az éves kapacitás 160 millió utas és 12 millió tonna teherszállítmány lesz. (Összehasonlítás végett a világ jelenlegi legforgalmasabb reptere, a Hartsfield-Jackson Atlanta Nemzetközi Reptér 2012-ben 95 millió utast szolgált ki – emlékeztet a CNN.com.)
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek