Korlátozhatják a Sixtus-kápolna látogatószámát

Korlátozhatják a Sixtus-kápolna látogatószámát

Korlátozni kényszerülhet a Sixtus-kápolna látogatóinak számát a Vatikáni Múzeum igazgatója, amennyiben nem válnak be a pápai magánkápolna új szellőzőrendszeréhez fűzött remények a levegő minőségének jelentős javulásáról.

Antonio Paolucci csütörtökön úgy fogalmazott, bízik abban, hogy a tervek szerint 2014 év végére elkészülő új szellőzőrendszer segít féken tartani a Michaelangelo freskóit elhomályosító és kifakító port, párát és szén-dioxidot a kápolnában. Ennek ellenére figyelmeztetett: ha a rendszer mégsem válik be, kénytelen lesz korlátozni a látogatók számát. "De ez fájdalmas megoldás lenne" - fűzte hozzá.

A Vatikáni Múzeum a várakozások szerint idén 5,5 millió látogatót fogad majd. Manapság főszezonban naponta mintegy 20 ezren - a 30 évvel ezelőttinél háromszor többen - keresik fel a híres kápolnát. A látogatók számának emelkedésével azonban jelentősen nőtt a helyiség levegőjébe naponta jutó pára és por.

Az új szellőzőrendszer célja az, hogy maximum 800 részecske per millió értéken stabilizálja a szennyezettség szintjét. A legrosszabb napokon a kápolnában több mint kétszer ennyire rossz a levegő minősége.

mimi / Travelo

 Paolucci azt mondta, nem akart újabb nagyszabású felújítást végignézni a kápolnában - amely legutóbb a 2000-es szent év alkalmából 20 éven át tartó restauráción esett át -, mert ezek a munkálatok "traumát" jelentenek a műalkotásokra nézve. A legutóbbi felújítást sokan azért bírálták, mert élénkebbé tette Michelangelo freskóit, mint azt a reneszánsz mester valaha akarta volna. Az igazgató kijelentette, a jövőben csak állagmegóvási munkákat fognak végezni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek