Decemberben nyílik a Stonehenge új múzeuma

December 18-án nyitja meg a kapuit az angliai Stonehenge új látogatóközpontja és múzeuma.

A 27 millió fontból (közel 10 milliárd forint) megvalósuló projekt magában foglalja a megalitikus építményegyüttes melletti terület egy részének füvesítését és a forgalmas autóút egy szakaszának lezárását is. Az új központ és múzeum nagyjából két kilométerre lesz a kőtömböktől. A látogatókat apró - dzsip vontatta - vonat fogja elszállítani a Stonehenge-hez.

Az i.e. 3000 és i.e. 1600 között emelt kőépítmény nagyjából 900 ezer látogatót vonz évente, és a turisták mintegy 70 százaléka külföldről érkezik - adta hírül a BBC hírportálja .

Lorraine Knowle, az English Heritage örökségvédelmi szervezet munkatársa szerint a "gyönyörűen és precízen megtervezett" központ "remekül illeszkedik a Salisbury-fennsík lankás vidékéhez". A múzeumban a kőtömbök körül talált leletek kapnak helyet: a műtárgyakat a Salisburyben és Devizesben lévő helyi gyűjteményektől kapja kölcsön az intézmény.

Joe Studholme, a Salisbury Museum munkatársa szerint a Stonehenge látogatói végre összefüggésekbe fogják tudni helyezni a kiállításon látott műtárgyakat. Mint mondta, mielőtt az emberek ellátogatnának a kövekhez, sokkal többet kellene tudniuk azok hátteréről.

Megfejtették a Stonehenge titkát
A körkörösen elrendezett kőtömbökből és földsáncokból álló őskori építmény keletkezéséről számos legenda keringett. Tippelték már ősi druida szentélynek, gigantikus naptárnak, egy mára eltűnt civilizáció templomának, a vadabb összeesküvés-elméletek pedig természetesen a földönkívüliek keze nyomát vélték felfedezni benne. A brit régészek eredményei cáfolják az összes korábbi elméletet. Tavaly az Index is írt arról, hogy öt brit egyetem 10 éves kutatás után arra jutott, hogy egy olyan emlékmű, mely az addig jórészt háborúskodásban élő törzsek egységét jelképezi. Erre utal többek között az is, hogy Stonehenge kövei különféle, egymástól több száz kilométeres távolságra levő helyekről származnak. Nemrég pedig arról lehetett olvasni, hogy a Stonehenge egy, a jégkorszakban alakult magaslatra épült. Az olvadó jég úgy vájta ki a területen a hasadékokat, hogy azok télen a napnyugta, nyáron a napfelkelte felé irányultak. Vagyis Stonehenge építői 4500 évvel ezelőtt csak kihasználták a természetes adottságokat.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek