Még az ínyencek paradicsomában, Olaszországban is spórolnak a gasztronómián a gazdasági válság hatására: 2012-ben közel tízezer étterem zárt be, a trend pedig folytatódni látszik.
A Confcommercio olasz kereskedelmi szövetség közleménye szerint 2013 kezdete óta ötezer étterem húzta le a redőnyt Olaszországban. Az olasz gasztronómia a múlt év eleje óta 2,5 milliárd eurós forgalomcsökkenést könyvelt el, ami négyszázalékos mínusznak felel meg.
Az olasz családok évente összesen 73 milliárd eurót költenek el éttermekben, ez az élelemre fordított költségeik 35 százaléka. Az Európai Unióban Spanyolország és Nagy-Britannia után Olaszországban fordítanak a legtöbbet a házon kívüli étkezésekre.
A tanulmányból kiderül, hogy az olaszok évente átlagosan 1200 eurót adnak ki éttermekben, kávézókban és pizzériákban - 32 százalékkal többet, mint a franciák, és 53 százalékkal többet, mint a németek.