Összement a Mont Blanc

Alacsonyabb lett a Mont Blanc, Európa legmagasabb hegycsúcsa a legfrissebb adatok szerint - közölte a méréseket végző expedíció egyik résztvevője.

  

Fotó: Eszpee / Indafotó

A Mont Blanc jelenleg pontosan 4810,06 méter magas. A francia-olasz határon álló hegyóriás a legutolsó, 2011-es mérésekhez képest 38 centiméterrel lett alacsonyabb. A mérési eredményeket most hitelesíti a francia állami Földrajztudományi Információs Intézet (IGN) - közölte az expedíció egyik résztvevője, Farouk Kadded földmérő.

A két évvel ezelőtti adatok szerint még 4810 méter és 44 centiméter magas volt a hegycsúcs. A szakértő hozzátette, hogy nem várt volna tíz centiméternél nagyobb csökkenést. A Mont Blanc szintjét az időjárási viszonyok befolyásolják. Ha gyenge a szél, ám jelentős tömegű a csapadék, a hegytetőt borító gleccser meghízik.

A hegy magasságát 2001 óta kétévente megmérik, 2003 és 2007 között 4808-ról csaknem 4811 méter közelébe emelkedett, és utoljára 2005-ben süllyedt 4810 méter alá.
"Kétévente nagy számú pontot megmérünk a hegytetőn, nem csak a legmagasabbat, hogy meghatározhassuk a jégsapka alakját és tömegét, ezáltal követhessük, mennyit változott az eltelt idő alatt. Ezek az adatok fontos információt szolgáltatnak a klímakutatók, a meteorológusok, a gleccserek és a hó kutatói számára" - magyarázta Kadded.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek