Akadálymentesítik a Szigligeti várat

A Szigligeti vár a fejlesztés hatására egész évben folyamatosan látogatható turisztikai célpontot jelent majd a térségbe látogatók számára. Új tornyok, új kilátóhelyek és mozgáskorlátozottak számára interaktív kiállítótér is épül.

Szigliget Község Önkormányzata sikeresen pályázott a Szigligeti vár látogatóbarát fejlesztésére, amelynek keretében 302 millió forint támogatásban részesültek. A beruházás fő célja a szezonalitás csökkentése, a látogatószám növelése, továbbá az épített örökség fenntartása - írja a Turizmus Online.

„Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése" címmel pályázati felhívás jelent meg az Új Széchenyi Terv keretében. A konstrukció alapvető célja a hazai turizmus szektor és ezen keresztül a teljes magyar gazdaság versenyképességének erősítése, a turizmusból származó jövedelmek növelése és munkahelyek teremtése. Szigliget Község Önkormányzata a pályázati kiírás célkitűzéseivel összhangban állította össze pályázati anyagát, melyben olyan beruházás megvalósítására igényeltek támogatást, amely lehetővé teszi a turistavonzó szolgáltatások megvalósítását a várban és csökkenthetik a térségre jellemző szezonális ingadozás mértékét és a területi koncentrációt.

A vár állagának fenntartása, turisztikai szempontú fejlesztése az elmúlt évek során folyamatos volt, azonban turisztikai szolgáltatások nélkül a főszezonon kívül a látogatószám alacsony. A projekt célja, hogy a szezonalitás megszűntetésével a vár kiemelt turisztikai célponttá fejlődjön, egész éves nyitva tartással.

A bővítés során új falakat, tetőt, tornyokkat építenek, amelyek pontosabb képet adnak majd a vár egykori állapotáról. Emellett új kiállítóhelyek jönnek létre – kápolna és kovácsműhely kerül kialakításra, továbbá a korra jellemző egyéb kiegészítők – konyhai eszközök, ágyúk – segítségével betekintést nyerhetnek a látogatók a vár mindennapjaiba.

Az esélyegyenlőség biztosítása érdekében a mozgáskorlátozottak számára az ún. „Tanítóházban" interaktív kiállítóteret alakítanak ki, ahol a várban elhelyezett kamerák által sugárzott képet nézhetik a látogatók.

Szigliget Község Önkormányzatának küldetése a kor igényeit figyelembe vevő fejlesztések nyomán, hogy a Szigligeti vár a kulturális- és örökségturizmus egyik meghatározó célpontjává és a kultúra jelentős helyszínévé váljon mind a hazai, mind külföldi látogatók körében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek