Felvonót építenek egy inka romvároshoz

Felvonót építenek egy inka romvároshoz

Az arany bölcsőjeként emlegetett Choquequirao egykor az inka előkelőségek menedéke volt a hegy tetején, és csakúgy, mint az 50 kilométerre fekvő híres Machu Picchu, fényűző terek jellemezték. Mivel azonban csak kétnapi túrával megközelíthető, turisták kis számban keresik fel - Peruban ezért az a döntés született, hogy a romvároshoz vezető drótkötélpályás felvonót építenek.

Choquequirao Fotó: Wikimedia CommonsForrás: Travelo

 Ez lesz a dél-amerikai országban létesülő első ilyen felvonó, amely ráadásul az Apurimac folyó mélyen fekvő kanyonja felett vezet át, Choquequiraót pedig mindössze 15 perc alatt elérhetővé teszi a legközelebbi autóúttól. Az öt kilométeres libegő óránként 400 embert lesz képes feljuttatni az inka fellegvárba és vissza. Az út egy kilométeres szakasza vezet a kanyon felett.

A 45 millió dollár értékű és 2015-re megvalósuló beruházástól azt várják, hogy naponta háromezer turista keresi majd fel a romvárost, de a limai és a helyi kormányzat reményei szerint a Machu Picchu is fellélegezhet azáltal, hogy a szomszéd vár könnyebben megközelíthető lesz. A Machu Picchut ugyanis túl sok turista látogatja, ami veszélybe sodorta a páratlan hely világörökségi címét, ezért a hatóságok manapság már nem engednek fel naponta 2500 látogatónál többet.

Azok, akik Choquequiraóra is kíváncsiak, el kell, hogy repüljenek Cuzcóba, az egykori inka birodalom fővárosába, majd négy órát kell autózniuk a gyakori áradásoktól és földcsuszamlásoktól sújtott hegyi utakon. Ezt követően 12-16 órás túrázás vár még rájuk. Nem csoda hát, hogy a romvárost naponta átlagosan csupán öt turista keresi fel.

Choquequirao - amely kecsua nyelvén azt jelenti, az arany bölcsője -, volt a spanyol konkvisztádorok által leigázott inkák előkelőségeinek utolsó menedéke. Manapság a romváros 30 százaléka látogatható, a többit még mindig növényzet borítja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek