Százéves Koppenhága kis hableánya

Százéves Koppenhága kis hableánya

Ami Párizsbak az Eiffel-torony és New Yorknak a Szabadság-szobor, az Koppenhágának a kis hableány szobra, amely századik születésnapját ünnepelte augusztus 23-án. Bár kétszer letörték a fejét, egyszer a karját, és egy alkalommal a talapzatáról is ledöntötték, a világhírű alkotás még mindig állja az idők viharát.

A bronzból és gránitból készült szobrot 1913-ban a Carlsberg dán sörfőzde tulajdonosa, Carl Jacobsen ajándékozta a városnak. A nagyiparost meghatotta az Andersen 1837-ben megjelent meséje alapján készült balett, amelyet a Királyi Táncszínházban látott, így felkérte Edvard Eriksen művészt, hogy készítse el a herceg szerelméért mindent feladó szirén szobrát, amelyhez Ellen Price balerina ült modellt. 1909-ben ő táncolta a balett-előadás főszerepét. Price azonban nem akarta felfedni a testét, így a szobrász nejének kellett beugrania helyette.

Fotó: Nils Meilvang / MTI

Az 1,25 méteres hableány 1913 óta ül szikláján Koppenhága híres Nyhavn kikötőjétől 15 percnyire. Főszezonban óránként akár ezer turista is felkapaszkodik rá, elsősorban az ázsiaiak vannak oda érte. "Kínában sokat olvassák Andersen meséit az iskolákban, ezért akarnak közös képet a szirénnel" - mondta Emil Spangenberg, a Wonderful Copenhagen nevű turisztikai szervezet munkatársa.

A városvezetés egy időben felvetette, hogy a szobrot helyezzék egy kicsit távolabb a vízparttól, a helyiek azonban tiltakoztak ez ellen. A kis hableánynak tehát továbbra is állnia kell a rajongók rohamát. Pedig már szenvedett eleget: 1964-ben és 1998-ban a fejét vették. Az első alkalommal nem került elő a szobor feje, a második alkalommal a barbár tolvajok jobb belátásra tértek, és visszaadták a fejet. 1984-ben az alkotás jobb karja tűnt el, 2003-ban a 175 kilós szobrot úgy ahogy van a vízbe döntötték a talapzatáról.

A kis hableány a politikát sem úszta meg, 2004-ben például burkát adtak rá Törökország európai uniós csatlakozása elleni tiltakozásul. A szobor megjárta a világot: 2010-ben a sanghaji világkiállításra utazott, fél évig maradt ott. A koppenhágaiak csak nehezen birkóztak meg hiányával.

A dánok kitesznek magukért a szobor születésnapja alkalmából, az egész hétvége a kis hableányról szól. Tánc- és musical előadások, felolvasások, koncertek és tűzijátékok is lesznek a szobor, valamint az Andersen-mese tiszteletére.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek