Utcán zongorázhatnak a prágai járókelők

Zongorákat helyezett el egy prágai kávéház-tulajdonos a cseh főváros utcáin, hogy a járókelők szabadon játszhassanak rajtuk, és ezzel felpezsdítsék a város hangulatát. Beethoven Für Elise dallama például mindenkinek a fülében van, remek csuklójáték lehet bármikor.

Jelenleg a prágai főpályaudvaron és a Masaryk pályaudvaron, valamint a Miru (Béke) téren áll zongora, de hamarosan a Letna parkban és az óvárosi Bölcsészkarnál is zongorázhatnak az arra járók.

Ondrej Kobza, a zongorákat elhelyező vállalkozó szerint egy ilyen ötlettel örömöt lehet szerezni az embereknek. Kobza már két éve tesz ki zongorát a kávéházai elé a idegenforgalmi főszezonban. A kávéházas eddig öt zongorát vásárolt saját zsebből, de mint mondta, a repülőtéren és a metróaluljárókban is el akar helyezni zongorákat. Mint mondta, azzal is számolt, hogy a billentyűs hangszereket esetleg megrongálják, de többnyire olyan közterületeken állnak, amelyeket biztonsági kamera pásztáz.

A kezdeményezést a prágai hatóságok is támogatják. A hangszerek legalább augusztus végéig kint lesznek, és ha az érdeklődés nem csappan irántuk, talán tovább is. Kobzának egyéb elképzelései is vannak a város életének felpezsdítésére. Megnyerte azt a pályázatot, amelynek révén kávéházat üzemeltethet az Új Városháza udvarán. Az a terve, hogy történelmi filmeket vetít majd az épület falára.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek