Múzeum lesz Ceausescu kivégzésének helye

Szeptembertől turisztikai látványosság lesz Romániában a laktanya, ahol a Ceau?escu házaspár 1989 decemberében, a haláluk előtti utolsó éjszakáját töltötte, és ahol a per után kivégezték őket.

Az épület Targovistén a megyei csendőrség udvarán található (annak idején katonai laktanya volt), de már 15 éve nem használják. Az állapota azonban megfelelő - írja a Turizmus Online.

A belső helyiségeket az eredeti színekre festették, a turisták láthatják a szobát a három ággyal, ahol a Ceausescu-házaspár aludt: két ágyban ők, a harmadikban a felügyeletükkel megbízott katona. Visszaállították a korabeli bútorokat abban a helyiségben is, ahol a per zajlott, látható az orvosi szoba -ahol a vérnyomásukat megmérték-, és a kivégzés helye a fallal. A folyosó festése és kialakítása pedig ugyanaz, mint 1989 decemberében.

Az új látványosság a targovistei múzeum része lesz, s a tervek szerint néhány helyiségben felidéznék az egykori lovassági iskolát is, és a megőrzött relikviákat is kiállítanák. A műemléképületben ugyanis 1893-1914 között katonai lovassági iskola működött. A múzeumot fenntartó megyei önkormányzat már kérvényezte a hadügynél, hogy a páncélozott jármű kiállítási tárgy lehessen, amelyben a diktátor-házaspárt a kaszárnyába szállították.

A múzeum vezetői szerint máris nagy az érdeklődés külföldről, a belépőjegy kb. 500 forintnak megfelelő lej lesz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek