Elrabolták egy török légitársaság két pilótáját

Ismeretlen fegyveresek elrabolták a Turkish Airlines török légitársaság két pilótáját péntek hajnalban a libanoni fővárosban, a repülőtérre vezető úton - közölte a libanoni belügyminiszter.

Az emberrablók feltartóztattak egy autóbuszt, amely a légitársaság egyik gépének kilenctagú személyzetét szállította a repülőtérről egy szállodába - mondta Marván Sarbel. A fegyveresek magukkal vitték a kapitányt és a másodpilótát - tette hozzá. A kormányhoz közel álló, meg nem nevezett források szerint az emberrablók négyen voltak, és a busz többi utasának nem esett bántódása.

Az AFP hírügynökség szerint az esetnek köze lehet ahhoz, hogy 2012 májusában Szíriában elraboltak libanoni síitákat, amint egy iráni zarándoklatról tértek vissza hazájukba. Az akkor elraboltak közül később szabadon engedték a nőket és két férfit, de kilenc férfi sorsa továbbra is ismeretlen. A síiták elrablójaként jelentkezett egy férfi Abu Ibráhim néven, és azt állította, hogy a Szabad Szíriai Hadsereg lázadószervezet tagja, de maga a szervezet tagadta, hogy köze lenne az ügyhöz.

Az elraboltak családtagjai többször tüntettek a Turkish Airlines bejrúti irodája előtt, és követelték Ankarától, hogy vesse latba befolyását hozzátartozóik kiszabadulása érdekében. Voltak tárgyalások a síiták szabadon engedése céljából, de mindeddig nem jártak eredménnyel. Az emberrablók még nem követeltek semmit, de azt állítják, hogy foglyaik a libanoni Hezbollah síita szervezet tagjai, amelynek fegyveresei a szíriai kormányerők oldalán harcolnak a felkelők ellen. A törökök a szunnita felkelőket támogatják.

Az elrabolt síiták családtagjainak egyik képviselője közleményben cáfolta, hogy közük lenne a török pilóták elrablásához.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek